Đubre i đubrenje

26

да може ваздух у њој боље да дејствује. А кад хоћемо земљу ђубрењем само да појачамо у биљној храни, онда треба да употребимо већ добро сагорело ђубре, или да још несагорело заоремо раније, много раније, да оно до сејидбе у земљи самој у тој мери сагоре, да пооејаном усеву могне као храна већ да послужи. Ако би хтели да нам стајско ђубре на ђубришту „сазре“, сагоре, онда треба да се побринемо, да за време лежања, за време сазревања, сагоревања, предупредимо пшчезавање оних важних, драгоцених састојака, који су за исхрану биљака најпотребнији, поглавпто азота, о коме ћемо сад у продужењу говорити. За које ће пак време ђубре на ђубришту потпуно оагорети, сазрети, то ће завнсити на првом месту од врсте ђубрета; тако he, на пример, сазрети овче ђубре пре од коњскога, коњско пре од говеђега итд., па онда he зависити и од ступња влаге која се у ђубрету за време сагоревања налази, те he тако сувље ђубре сазретп пре, а влажније доцније, и с тога се не може у напред баш тачно одредити време, за које ће једна или друга врста, или смеса разних врста ђубрета моћи на ђубришту потпуно сагорети; према приликама, дакле, може до потпуног сазревања да прође по неколико недеља, а и по неколико месеца.