Đubre i đubrenje

38

каналиоане, да се бсока одлива, него га остављају по 2 —-3 дана у стаји, п само додају нову, суву простирку, нарочито код теглећих коња; а из овчијих стаја не износи се ђубре по више недеља, док висина нростирке и ђубрета не порасти до 50, 60 сантиметара, и тек се онда износи, а то о тога, што је овчије ђубре* оуво и што нема јаког нспарења.

О УПОТРЕБИ СТАЈСКОГ ЂУБРЕТА.

Стајско ђубре има у себи све оне састојке, који су за биљну храну и његово развијће потребни. Од тих састојака 'има пајвише азота, и према томе, стајско ђубре треба на првом месту употребити за она културна биља, која за своје развијће највише азота потребују, а то су све стрнине, репа, кукуруз, олајна репица, кромпир, дуван и др. Овим биљкама даје стајско ђубре свој азот постепено. При одвојеном чувању балеге и осоке (мокраће), употребићемо бсоку на два начина: нли ћемо ју разлити по њиви пре сејања, иди ћемо њом прелити већ поникао усев. 0 томе ће бити говора доцније. Одвојени пак суви делови ђубрета, балега помешана с простирком, за себе употребљени, врло су добро средство за физичку поправку тешкнх земаља, јер сагоревањем сламе (или друге