Džuboks magazin

NJIHOV SJAJ NE TAMNI

CONNIE FRANCIS

■ STARI Rimljami hj mogli pozavidatd modernim ItaMjanima na osvojenkn zemljama, jer jedna stvair je očigledna: Italijamd vladaju svetom! Ima ilh u svim zemljaima, pevaju za sebe i za druge bido da još nose itadijans'ka imena bilo da su se naturaliizovali. Ovoga puita reč je o na j šanrna ntnijem, najeiimpationijem i najlepšem predstovniku te pevaoke armije Constance Frainconero, poznatdjoj kao Koni Frensiis. Rodema je 1938. godine u Nju Dzersiju, u SAD. Prvi put se pojavila pred mikrofonom kao četvorogo dišnja devojčica, svirajući na harrnonici. I mad a je veoma srećno detin j sitvo u vrlo muzilkalnoj porodici, koja je cuvala tiradicije stare domovine. Koni je i do danas ostala verna tom muzičkom nasleđu, o čemu svedoče četiri LP ploče sa italijanskitn motivima: dve sa stariim kanconama (O sole mio, Toma a Sorrento, Chitarra Romana, ltd), a dve sa modernom muzikom (pretežno sa festival a u San Remu, na kome je i sauna jednom učestvovaila). Ipa.k to je samo mall deo njenog pevačkog opusa. Sniimila je preko 10 LP ploča i dobila tri zlatne ploče za interpretacije: „Who’s sorry now” (Ko je tužan sada), „Lipstick on your collar” (Ruž na tvom okovratoiku), „Everybody’s Somebody’s Fool” (Sva ko je nećija luda) i na kraju za njenu neuporedivu interpretaciju „Maine”. Pomemmo jos neke iz mnošvta njenih svetskih uspeha: „Stupid Cupid” (Ludi Kupidon), „Ro bot mam”, „Together” (Zajedno). Koni je snimida nekoliko filmova u kojima glumi i peva. Imali smo prilike da vidimo film „Where the boys are” (Gde su dečaci), u kome je pevala isfcoiimonu kompoziciju. Samo temperament jednog Južnja ka može u sebi sadržati osećajnost interpretiranja u kompoziciji „Mama” i potpuno predavanje ritmu tvi®ta. Koni spada u grupu pevača koji su iznad mode u pop-muzici, koje godinama možemo slušati i uvek otkrivati nešto novo!

В. Mitrović

MALI LEKSIKON

LITTLE RICHARD B 3 Pevač erne puti ili kako ga nazivaju „Luis Armstrong roka”. Njegovo pravo ime je RICARD PENUAN. Njegova karijera počinje oko 1956. godine. Svojim čudnim naeinotn pevanja, koje su protivnici roka nazvali „urlanjem”, uspeo je vrlo brzo da osvoji omladinu celog sveta. Zbog niskog rasta i bujnog temperamenta bio je uvek rado viđen na sceni. Kompozicije „TUTIFRUTI”, „GOOD GOLLY MISS MOLLY”, „RIP IT UP” i druge prodate su i n po 2.000.000 primeraka. Medutim, najveei domet dostigao je jednom pesmom u starom rilmu: „LUCIA”. Posle prinudnog spuštanja njegovog aviona kod Bahamskih ostrva on sasvim naglo prestaje sa pevanjem roka i prelazi na ernafke duhovne pesme. Snimio je 2 LP albuma „SOULA”. Tek poslednjih meseci on se ponovo vraća brzom ritmu i snima 2 ploče u bit-stilu.

BILLY HALLEY Ш1 Jedno od najćuvenijih imena folk ere. On i njegove „Kometc” sviraju zajedno od 1950. godine. Medutim svc do 1956. oni su samo ansambl kao i stotine drugih širom SAD. Međutim te 1956. godine svet je počeo da osvaja jedan sasvim novi ritam. To je bio roken rol. Bili Holej je osetio u pravom momentu pcrspektivu ovog uprošćenog ritma i divlje igre. Jedno za drugim lansirao je hitove u stilu token rola. Najveći uspeh postigao je kompozicijama „SHAKE RATTLE AND ROLL”, „ROCK AROUND THE CLOCK” (kompozicija po kojoj je snimljen i istoimeni film) i „SEE YOU LATE ALIGATOR”. Sve ove kompozicije zadržavale su se dve do tri nedelje na prvom mestu američke liste, da bi potom munjevito obišao svet. Posle ovoga usledili su pozivi za TV, film i koncerte. Bili Holey postao je, jedan od najćuvenijih pobornika roka.

MALE ZANIMLJIVOSTI

Na sledećoj LP ploči grupe „Walker Brothers” koja će izaći u decembru, John Walker pevaće melodiju „Sunny”. Reč је o četvrtoj verziji ove pesme, posle izveđbi Bobija Heba, Džordžija Fej ma i šer. Grupa „Moody Blues ” se raspala. Ova vest je zvanično saopštena pre nekoliko dana. Krajem decembra trebalo je da izade njihova nova ploča, Soni i Ser stigli su u London da bi se liino brinuli o reklamnoj kampanji u vezi njihovog vog filma „Dobra vremena”. Tim Hardin je komponovao nove melodije za Marijanu Fejtful, Alena Prajsa i Džordžija Fejma. „Northern Songs”, izdavačka kuća Bitlsa, ostvarila je prošle godine čist profit od 614.000 funti sterlinga. Kompoziciju „Heart” koja je ovih dana izašla u Velikoj Britaniji peva na engleskom Rita Pavone. Medutim, ovaj snimofc nije nov. Ovu melodiju Rita je snimila još pre 2,5 godine za firmu R.C.A. No kako je od ove place prodato svega 1.000 komada, Rita je sama povukla iz prodaje čekajući „bolja” vremena. \ Firma H.M.V. izdala je ploču pod nazivom „The Fool”. Ovo je snimak Džonija Kida, jednog od veterana roka n Engleskoj, koji je nedavno tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreci. I Posle duzeg odsustvovanja sa muzičke scene, Brajan Hajlend, čiji su hitovi „Žuti bikini” i „Diini dolazi kasno” bill šlageri sezone . u večini zemalja, snimio je ovih dana svoj novi singl. Ploča nosi naziv „The joker went wild". I Na pitanje šta misli o muzici koju svira Dejv Klark kaže: „TJkoliko su jednostavnije pop piece su komercijalnije. Važno je da su one namenjene zabavi. U našoj muzici nema poruke. Ona je same za uveseljavanje.” I Najnovija anketa je pokazala da mladi Englez i najradije slušaju radio Karolinu i radio Luksemburg. Radio-Karolina namerava da pusti u pagan i treću ladu, pored dve sadašnje, severne 1 južne. I Ovih dana menadžer ansambl Trogs, Lari Pejdž, putovao je u SAD. On će u Njujorku voditi pregovore za gostovanje ove popnlarne engleske grupe i razmotriti predlog firme „Atco” za prodaju prava snimanja svih kompozicija, ovoj čuvenoj amerićkoj disk-kući.

15