Džuboks magazin

ANTOAN

rj ENSKI GLAS koji neodoljivo pođseća na glas uzome sekretarice zakazuje sastanak. Ni šišanje, ni yodena: samo jedan dobar šam pon. Može? U redu. Onda zabeležite ime: Muraćoli, inženjer Muraćoli. Ono što najviše zbu njuje to je ta univerzitetska titula, nabačena gotovo slučajno. Tačno u zakazano vreme na vratiraa luksuznog frizersfcog salona pojavljuje se visok шошак širokog nosa i primitivnog lica. Oko tog lica padaju uvojci kao oni koje je nekada nosila Rita Hejvort. Na njemu je košulja sa cvetićima, narandžaste pantalone sa crvenim prugama, zelene mokasine. Mušterije se zapanjeno zgledaju; poneka pokušava da sakrije viklere kao da je pravi greh imati ih na glavi. Zbunjeni frizer muca: Želite? To je inženjer Muraćoli! 1 — odgovara telohranitelj, izne nađen što frizer nije odmah identifikovao neobičnog posetioca. Inženjer ulazi u svoj „boks” i čeka na šampon. A napolju, sa nosevima priljubIjenim uz staklo izloga, sloje mladići i devojke odeveni po ugledu n-a svog Ijubimca. U salon је ušao Antoan ili Pjer • Antoan Muraćoli, svejeđno. Naviknut da svakodnevno od lazi svom ličnom frizeru, u Panzu, Antoan je strahovao da u Italiji niko neće hteti da se pozabavi njegovom bujnom ko som i da tome neće pomoći m njegova inženjerska titula, ni titula milionera. Za vreme de-

setodnevne turneje po Italiji ovo je bila Antoanova jedina briga. Nije čudo što je Antoan želeo da buđe lep: u Itaiiji je postigao najveći uspeh u svojoj karijeri, karijera koja je vremenski kratka otkriven je pre nešto vise od deset meseci ali koja je sudeći po zaradama i publicitetu već na svom vrhu. To mogu da posvedoče neke cifre. U januaru je Antoan snimio svoju prvu ploču, „La guerre” (Rat); na tržištu se beleži rekord mada je u pitanju sasvim nepoznato ime. Broj prodatih ploča ovog pevača prelazi (u samoj Francuskoj) milion i po primeraka .Njegova kompozicija „Les elucubrations d’ Antoine” postala je za kratko vreme bestseler u mnogim zemljama. Več od samog početka Antoan je počeo s egzibicijama; nosio je vindjakne od žute ili crvene plastične mase, košulje sa eve tičima i pantalone niskog stru ka. O svojim košuljama Antoan kaže; Na taj način ja uvek nosim sobom proleće. Zahvaljujući svojoj poslovno sti Antoan je odmah „patentirao” pomenute košulje i osnovao jednu malu industriju (od štampanja tkanine do konfekcije) ciji je bilans u sve većem porastu. Mnoge Cinjenice svedoče da se, izvan te bučne popularnosti i ekstravagantne ličnosti, krije čovek sa velikim smislom za poslove, sposoban da sagleda tačne dimenzije fenomena koji predstavlja.

Рјег Antoan Muraćoli гоđen je, slučajem, na.Madagaskaru, juna 1944. Njegov otac, građevinski inženjer, boravio je na Madagaskaru radi konstrukcije jednog mosta. Još od prvih dana školovanja Antoana su okarakterisali kao „inteligentnog ali bezvoljnog” đaka. Tek u gimnaziji u Antoanu se ja vila želja za nezavisnošću: počeo je da traži neki načln da bi izrazio sopstvenu individual]! ost. Pošto je pokušao na nekoliko strana došao je do zaključka da treba da se opredeli za rok-muziku, Džonija Holideja i putovanja. Upravo ta besciljna pulovanja, ргеша svim pravilima američkih bitnika koje je opisao Keruak u svom romanu ~Na ulici”, stvorila su od Antoana autentičnog bit-lutalicu. Sa nešto ušteđevine od davanja privatnih časova matemati ke, Antoan kreće u Ameriku Sobom je poneo usnu harmoniku i gitaru. Služili su mu đa se prehrani. Kađ bi se našao bez pare u džepu, stajao je na neki ugao ulice i počinjao da peva. Ništa izuzetno, ali dovoij no da reši pitanje gladi. U Americi sam seća se Antoan sreo bitnike upoznao grupe studenata koji su se svim srcem borili protiv nasilja. To iskustvo otvorilc mi je oči. Po povratku u Francusku, odiučio sam da uvek govorim ono što fnislim. Bila je to sićušna, ali značajna filozofija која je za mene i шоju individualnost bila od ne proven jive vrednosti, Odiučic sam da pustim kosu.

★ Olkriven slučajno, dok je pevao mcđu stolovima jcdnog restorana, Antoan je za deset meseci postao novi pevački idol Francuske. Zaraduje vise od raa koga medu svojiin kolegama a sada, pošto je dobio inženjersku diplomu, počeo je da studira politicise nauke a bavi se i mišlju da debituje kao slikar, pisac i modni crtač.

20