Džuboks magazin

ŽELI DA POSTANE AKADEHIK

ANTOAN POSTAJE „OTKRICE” Kad se upisao na elektrotehnički fakultet u Parizu, Antoanove uši već su bile pokrlvene kosom. Kad ga je primetio Kristijan Fehner, poznati lovac na talente, kosa mu je pokrivala i ramena. Međutim, Antoan nije želeo da oasove georoetrije, matematike i analitike žrtvuje bitu. Uspeo je da sačuva ravnotežu: davao je sve ispite na vreme i postepeno kretao u osvajanje Evrope. Posle prve zabune profesorl su se navikli na tog шошка čija je kosa bila ravna kosi holivudskih zvezda.

Njegovo prijateljstvo s Kristijanom Fehnerom odvijalo se u jednom malom bistrou na Azurnoj obali: Fehner je sedeo i srkutao svoj „perno” dok je Antoan s gitarom i harmonikom, jednim komplifcovanim mehanizmom pričvršćinom za usta, pevao u falsetu pomešanom s nekim čuđnim promuklim tonovima. Fehner je bio toliko uveren u Antoanov uspeh da je odmah predložio sni manje ploče. Radao se Antoan. Nisu čak hteli da mi dozvole da udem u studio kaže Antoan. Bio sam iznenaden jer su moji profesori na fakultetu bili sasvim ravnodušni na rooju kosu dok su ljudi iz kuča

za snimanje ploča pokazivali otvoreno negodovanje. Kada sam najzad dospeo pred mikrofon, prvi mikrofon koji sarn video u životu, i kad sam počeo da pevam, uz pratnju instmmenata, potpuno sam se smeo. Sve je to stvaralo užasnu buku i nije vredelo ni polovinu moje harmonike. Me dutim, morao sam da uspem bez obzira na samrtničko bledilo tehničara koji su stajali oko mene. Ploea „La guerre” bila je dovoljna đa stvori „slučaj Antoan”. Velike francuske firme za proizvodnju ploča videle su u Antoanu „Dilana stare Evro pe”. Antoan nije protestovao. On danas peva svoje price: u njima nerna ničeg anarhičnog, on ne želi da uzdrma njima svet već samo da ukaže na nje gove otrove, senke, samoće. NJEGOVIM AMBICIJAMA NEMA KRAJA Upravo kad je spirala njegovog uspeha postala vrtoglava,

a- konta u banci neslućena, Antoan je diplomirao. Diplomirao je s vrlo visokim ocenama, na opšte iznenađenje: niko to nije očekivao od tog „čupavca”. Upravo u danima svog trijumfa u pariskoj „Olimpiji” An loan je provodio dane pripremajući diplomski ispit. I ne samo to: Antoan nije zadovoljaa tom prvom diplomom. On sada želi drugu: diplomu političkih nauka. Uspeh mu nije zavrteo mozak: Moj uspeh je kao peščani zamak kaže Antoan. Njegovi prijatelji znaju da slika, piše, vaja, kreira modele, košulje, kapute. Ti prijatelji kažu da Antoan želi da postane jednoga dana akademik Francuske, prvi akademik čupavac. Oni koji su mu bliski kažu da 6e uspeti. Sam Antoan nerado govori o tome, ali rezultati su jasni i neobonvi. I pored sadašnjih zarada, i pored svoje ektstravagancije i du ge kose Pjer Antoan MuraeoM zaista radi.

Antoan želi da postane prvi čupavac akademik

21

ILUSTROVANI FILMSKI SVET“ Ш NAJVIŠE CITAN FILMSKI LIST KOD NAS ■ OBJAVLJUJE SVE VESTI IZ DOMACIH 1 STRANIH ATELJEA, ■ SVE ZANIMUIVE DOGAĐAJE IZ SVETA FILMA. ■ „FILMSKI SVET” IMA NA KORICAMA PORTRETE GLUMACA XJ KOLORU, ■ KAO DODATAK IJ SVAKOM BROJU JEDAN KOMPLETAN ROMAN.