Ekonomist

1

Ствар је у овоме. После она два компензациона уговора наша Краљевина напушта потпуно овај уговорни тип; и не само то, она стаје категорички на гледиште, да у уговоре не уноси ни једну одредбу, која би личила на компензациони или контингентни однос.

Овако поступајући за нас је она условност највећег повлашћења изгубила сваки значај у практичној примени: ми не морамо дати нашем сауговорачу повластице из компензационих и контингентних уговора, али пошто наши уговори таквих повластица у опште немају, то се с наше стране условно највеће повлашћење претвара у безусловно.

А наши сауговорачи» Они су и овде нашли прилику, да од двостране праве једнострану уговорну одредбу. У место ранијих увозних и извозних контингената, данас је, и у Аустрији и у Чехо-Словачкој, заведен режим индивидуалних дозвола и царинских контингената. Режим индивидуалних дозвола има за циљ, да спречава увоз из појединих држава; а режим царинских контингената, да фаворизира увоз извесне провенијенце. И један и други режим штети у врло великој мери наш извоз, јер му је долазак на аустријску и чехо-словачку пијацу или у опште забрањен, или дозвољен али под мање повољним условима, но истој врсти робе туђег порекла.

При свем том нама би се могло оспорити право да протестујемо против таквог диференцијалног поступања, будући „да се оно заснива на важећим уговорним одредбама“. Са своје стране пак ми не можемо ни да реагирамо, „јер наша трговинска политика не располаже мерама ове врсте“.

3. После-ратни уговори немају, видели смо, тарифни део, т. ј. у уговору нема анекса са везаним царинама, што значи, да су сауговорачи задржали пуну слободу у погледу царинског оптерећења увезене робе.

И ово је, по нашем мишљењу, био посве умесан поступак. Несређене економске прилике и немогућност прогнозе економског развитка и најскорије будућности, — императивно су захтевали, да се сачува аутономија, те да се могу, за случај потребе, благовремено чинити измене и допуне у царинској тарифи.

Царинска аутономија била је, рекосмо, врло потребна; али је друго питање, да ли смо ми од ње учинили корисну