Ekonomist

12

употребу. Жалосно је али тачно, ми смо сачували царинску аутономију као неки украс, али смо се њоме врло рђаво користили.

Ревизија наше царинске тарифе, управо интегрална прерада исте, имала је доћи на дневни ред одмах по свршетку рата. Истина је да наша ситуација у том погледу није била онако прешна као на пример у Чехо-Словачкој и Пољској, које, као нове државе, нису имале царинску тарифу у опште, па су је морале на врат на нос радити. Ми смо имали стару србијанску царинску тарифу, која је привремено могла вршити своју улогу, док се нова тарифа не изради. Али, наглашујемо, она је могла само привремено вршити своју улогу; као нека стална, одн. на дуже време употребљива мера, та тарифа није била подесна.

Више је разлога који су нашу србијанску. тарифу чинили неподесном за употребу на дуже време. Пре свега она је била рађена за сасвим друге — наше србијанске — економске прилике и потребе, — и као таква она није могла водити рачуна о свима оним гранама хрватске и словеначке радиности, које у Краљевини Србији нису ни постојале. С друге стране, у нашу србијанску царинску тарифу, оваква каква је уведена у живот после рата, били су унети и сви уговорима везани ставови; то је, дакле, била наша уговорна (минимална) тарифа, — која, као таква, није могла послужити као инструменат за трговинске преговоре. Да додамо, најзад, да је измена трговинске политике у свима, а специјално у суседним нам државама, захтевала одговарајуће измене и у нашој трговинској, па самим тим и у нашој тарифној политици.

На жалост ми смо прешли преко свих тих разлога, и оставили све до данас у важности нашу стару србијанску тарифу. По свршетку рата ми смо је увели у живот као привремену меру; доцније, из разлога које овде нећемо излагати, ми смо је задржали као сталну меру.

Све до 1924. г. ми се у опште нисмо старали о изради нове царинске тарифе; у место тога задовољили смо се, да вршимо интегрално повећање царинске ажије — али увек далеко испод златног паритета — и да заводимо луксузну таксу на извесне артикле. Почетком 1924. год. приступа се изради нове царинске тарифе: али када је ова израђена, и како из-