Ekonomist

16

нека запажања и неки материјал и ставим то на расположење онима, који ће се овим послом бавити и да, у исто време, укажем на један метод истраживања и објашњавања, који ми се чини поузданијим од онога метода, којим су се досадањи неки наши писци служили.

Пре свега, морам скренути пажњу на замамљивост једне доскорашње појаве, која води погрешним објашњењима кад се схвати као правило, па се из ње изводе генерални закључци: као да је она слика средњевековног заната и средњевековних занатлија наших. А та је појава она, што се до пре 50 година запажавала у по неким нашим великим задругама, које су поједине задругаре своје одређивале те су се, за потребе задруге, предавали и обделавању извесних занатских послова: ковачких, коларских и т. д.

Такве појаве нису слика средњевековних друштвених односа у Срба и средњевековне привредне организације. Могло је допуштамо, и тада бити таквих појава, али само по изузетку.

Несумњиво је, до душе, да се, негда у изолованом газдинству Срба, као год и у изолованим газдинствима других народа, производио читав низ разноврсних продуката, који су задовољавали разноврсне потребе. Свако је газдинство, при том, у сравнењу с другим сличним газдинствима — употребљавало своје продуктивне снаге на производњу разноврсних потреба мање више у подједнакој мери. У њих се сусретала сличност производње: продукти, који су произвођени у једноме газдинству, произвођени су, у тој истој илиу приближној пропорцији, и у другоме. Тако исто и сума утрошеног рада око производње продуката је мање више подједнака била у свима газдинствима. Ако се у једном газдинству употребљавало преко године 100 дана на производњу хране и 50 на производњу одеће, приближан је однос'био и у другим газдинствима. Та једноликост натуралних газдинстава је условљена била не само једноликошћу технике и сличношћу људских потреба, већ и тим, што изоловано газдинство није могло изводити диференцирање у подмирењу потреба својих чланова. У њему је била немогућа производња оних продуката који су потребни сваком оделитом газдинству у незнашној количини а који, у исто време, изискују од произвођача и