Ekonomist

15

говорно стање штетно по наше привредне интересе; и морали би стојати по среди неки врло важни политички интереси, који би могли правдати овакав поступак.

4) Као један предходни услов пак, од кога зависи да ли ћемо бити у стању или не да путем преговора наше трговинске односе са иностранством уредимо онако, како то захтевају наши добро схваћени привредни интереси, — долази увођење у живот наше нове царинске тарифе. Она је већ израђена, али се чува негде у архиви. Потребно је да они, који ометају њено увођење у живот, даду разлога за такав ноступак па да се може правично оценити, да ли је тај разлог збиља тако јак, да му овако крупн: жртве треба приносити.

Селски занати и занатлије у Немањићској држави.

— Од Драгише Лапчевића =

У нашој историској литератури је било речи о нашим средњевековним занатима и занатлијама, па је и нешто материјала о њима саопштено. Мада тим радњама (Чед. Мијатовића, Ст. Новаковића, К. Костића и других) није исцрпен сав материјал који би се могао прибрати, ја се не мислим у овој радњи својој враћати томе послу. Збирање материјала из наших средњевековних споменика није тежак посао; ко се прихвати студије наших средњевековних заната и занатлија, биће у положају да тај материјал и брзо и лако сакупи, у ред доведе и, по потреби, изврши сравнење са стањем заната и положајем занатлија онога доба у околним земљама, нарочито у овим, од којих су оновремени Срби по нешто од материјалне и духовне културе позајмљивали, присвајали и својим потребама и своме степену културног, друштвеног и економског стања прилагођавали.

Ја се тога крупнога задатка не прихваћам. Моја је намера много скромнија: да из својих бележника саопштим