Ekonomist

- 23

кућа, манастира и т. д., већ и градова, било је у то добау правом полету. |

Какво је било наше средњевековно грађевинарство и како се оно организовало — још није довољно испитано. Досад су проучаване старе цркве и манастири, задужбине царева и краљева, тек узгред се, без дубље студије, помињали градови, али се није упуштало у испитивање: какве су биле остале грађевине, поглавито куће за становање, какве властелинске а какве себарске. До душе, тих старих гређевина више нема (осем неких остатака од грађевина властелинских), али им ни трагови нису тражени, нити се из литературе суседске Византије и Италије, у којима су себарске куће онога времена биле можда сличне кућама наших себара, тражила бар бледа слика онога простога грађевинарства по селима, што је подмиривало потребе себара и којим су се бавили многобројни селски зкаци скромније квалификације.

Да су грађевине господарећих сталежа чврсто грађене, знамо по остацима њихових задужбина и по савету што га Милош Обилић даје кнезу Лазару да Раваницу подиже.

Од студена креча и камена, А покривај плочом и каменом.)

Што се грађевинарског заната и организације његове тиче, утврђено је: да су, одиста, постојали вешти грађевинари, међу њима неимари и прошомајстори, да су постојале читаве групе мајстора и аргата који су се стално бавили грађевинарским послом и, уз неимаре, прелазили с грађевине на грађевину, с једнога краја на други. Али, о пореклу тих грађевинара, како су се они учили занату, о склопу грађевинарске организације и о њезиним унутрашњим односима још ништа поуздано није утврђено, па ни из литературе наших оновремених суседа, на које се и у овоме погледу угледало, није пренесен потребан материјал, који би нам пружио бар приближну слику о томе, како је и у нас за Немањићског доба било. По споменицима и народним песмама знамо, да су ове грађевинарске организације биле многобројне и да су се доста

1) Употребљаван је и Дрвени кров: Цркву граде два Мрњавчевића У Јелици у планини пустој, Гокривају јеловијем клисом.