Ekonomist

44

Има ипак кројева у нашој држави, који држе да ради њихових прилика треба у овом случају направити неку изнимку. Тако коморски уред Сењ — Загребачке Трговачке и Обртничке Коморе предлаже, да се у извозној тарифи у точ. 1. 6. тариф. броја 19. додаде изнимна клаузула овог садржаја: „Да се само из шума са територија коморског уреда у Сењу, дакле из Личко-Крбавске Жупаније дозвољава извоз необрађеног дрвета у облицама од четинара свију врста без обзира на средњи пречник, а у највишој количини од годишњих 15.000 м“. из лука Сењ, Св. Јурај, Стиница и Карлобаг.“ Тај предлог образлаже се тиме, што је тај крај изразито пасиван те је увек имао разних бенефиција н. пр. код увоза нужног контингента житарица, код набавке соли и слично па би му требало и у овом погледу олакшати могућност зараде. Стопу од 30 динара извозне царине од 100 кгр. ово дрво не поднаша, те многи трговци радије пуштају да им у недостатку индустрије дрво гњије и пропада.

Сличан је случај и са Трговачком Обртничком Комором у Дубровнику, која ову погодност тражи за становити комплекс шуме Српске Банке Д. Д. у Загребу одио дрва у Гружу. Ту се ради о 7.000 м". борове шуме (Рели таг та) која имаде тако малену вредност, да би извозна царина од 30 динара = (200 динара по мз,) била већа од саме тржне цене у иностранству. Пошто у близини нема пилана, морало би се дрво превозити на босанске пилане, у којем би случају подвоз наводно био већи од вредности дрвета.

Иначе се приговара извозној царини на железничке прагове, дотично специјалне робе, да с једне стране кочи извоз прагова, а редовито доводи до разних несугласница између експортера и царинских органа, који обичну храстову грађу често декларишу као специјалну храстову грађу.

Надаље оптерећује извозне трошкове у данашње време трошак извозног царинења, који износи 100—900 динара и више по вагону.

Шумска индустрија се надаље тужи на одредбу, по којој се има вршити осигурање валуте пригодом извоза производа шумске индустрије. Наводи се, да је набава исправа за осигурање велуте путем овлашћених банака скопчана са знатним