Ekonomist

61

јацама. Код таквих (неактивних) држава укупна пореза коју оне буду наплатиле од страних трговачких путника биће већа од оне, коју њени трговачки путници буду платили за послове закључене у иностранству, — и стога је сасвим разумљиво, што такве државе уносе у уговоре одредбу о узајамном пореском оптерећењу обостраних трговачких путника и агената.')

Пошто смо изложили разлоге, који говоре у прилог једне или друге солуције, умесно је да се запитамо: какво би решење било најцелисходније за наше конкретне приликер

Познаваоци наших трговачких веза и односа са иностранством, неће бити у недоумици, да даду брз и тачан одговор на горње питање.

Кад бисмо ми водили статистику о броју наших трговачких путника који закључују послове у иностранству, и о броју страних трговачких путника који закључују послове код нас, дошли бисмо несумњиво до сазнања: да је број ових последњих несравњено већи од броја оних првих. Добри познаваоци наших трговачких веза са Аустријом тврде, да на 100 аустријских трговачких путника код нас, број наших трговачких путника у Аустрији неће бити већи од 7—10.

При оваком стању, јасно је, да нашим интересима боље: одговара она друга солуција, т. ј. узајамно пореско оптерећење обостраних трговачких путника и агената: укупан износ порезе, који ћемо по том основу наплатити, биће знатно већи од оне, коју ће наши трговачки путници платити за послове закључене у иностранству.

Но поред овог државно-фискалног разлога, постоји још један разлог који говори у истом смислу, на име, да се избегне фаворизирање страних трговачких агената према оним домаћим који раде на унутрашњој пијаци, а које би се морало јавити као неминовна последица при узајамном пореском | ослобођењу.

Објашњење је врло просто.

1) Да напоменемо да је ово питање често пута било регулисано не у трговинским уговорима, већ у уговорима о т. зв. дуплом порезивању. Ово је, сумње нема, пелисходнија пракса, јер се при оваком поступку узима цело питање о порезивању странаца, те је лакше дати солуцију која

је подједнако корисна за обе уговорне стране.