Ekonomist

191

Али констатујући корисност уговора у овом правцу не смеју се изгубити из вида још две чињенице, на име (а) да повећање железничког саобраћаја на пругама Шпиље— Трст и Шпиље-Ријека иде, бар делимично, на рачун саобраћаја на железничким пругама које излазе на наша јадранска пристаништа; и (6) да фискални железнички интереси не могу бити једино меродавни при пактирању железничких уговора.

3. Трећи, и по нашем мишљењу најважнији ефекат од овога уговора односи се на интересе наше спољашње трговине у опште, а специјално на интересе наше извозне трговине.

Ако се марљиво анализирају поједине уговорне одредбе, онда се долази до следећег закључка. По уговору наше же лезнице дају попуст за робу, пореклом из трећих држава, која је у транзиту кроз нашу територију, упућена за Трст и Ријеку одн, за робу упућену из Трста и Ријеке на пијаце трећих држава.

Транспортни трошкови улазе, као што знамо, у продукдионе трошкове, што значи да свако смањење транспортних трошкова представља смањење продукционих трошкова за државе одн. за робу која те попусте ужива, — према томе уговор о јадранским тарифама имаће за ефекат: да смањи продукционе трошкове за робу страног (у првом реду италијанског) порекла, која преко Трста и Ријеке долази на пијаце Централне Европе; и да исто тако смањи продукционе трошкове за робу пореклом из држава Централне Европе, која се, преко Трста и Ријеке, извози за пијаце трећих држава.

Смањење продукционих трошкова, са своје стране, повећава конкурентну способност за дотичну робу, те ће, томе следствено, иста долазити на светске пијаце под повољнијим условима но иста врста робе која не буде уживала те погодности. У крајној анализи, дакле, уговор ће имати за последицу, да појача конкурентну снагу трећих држава (Италије, Аустрије, Чехо-Словачке) на нашу штету.

И ово је резултат, који се не може квалификовати као повољан по нас. Наша тежња мора бити, да омогућимо нашој роби долазак на пијаце трећих држава под што повољнијим условима, те да овде може конкурисати са истом врстом робе пореклом из других држава; уговор о јадранским тари-

фама пак, као што смо малочас изложили, имаће за после-