Ekonomist

200

Банковног Уреда стоји засебни управни комитет из пословних људи, у коме су и представници Финансијско-Контролне Комисије законодавних тела.

Какве су биле у ствари операције Банковног Уреда у току 1919-1924. показује приложена табела',) из које се може такође видети, какав је био курс новостворене круне према долару или, другим речима, — колико је круна сачувала у процентима од свога предратног паритета, и какво је било кретање цена у унутрашњости земље према индексу цена, упоређених са предратним ниво-ом узетим за 1.00.

Треба при томе имати у виду, да у билансима Банковног Уреда Чехословачке, за разлику од других емисионих банака, метална актива (злато и сребро) рачуна се не према номиналној цени злата према предратној вредности круна, него по бер. занском курсу куповине злата и сребра за папирне новчанице, са корекцијом на крају године по лондонском курсу круне на дан закључка биланса. Услед тога, у табели је показана метална актива и њен процентуални однос према банкнотној циркулацији и по билансној вредности, као и по номиналној вредности, према предрашној законској вредности круне у злату.

Како видимо из ове табеле, новчанице у циркулацији постепено су се повишавале у току 1.920 и 1921. године и на крају 1921. г. достигле су највишу тачку: 12.129,6 мил. круна (на крају октобра исте године циркулација је била још виша: 19.827,2 мил.) Ма да је ово повећавање било проузроковано само порастом банкарских послова Уреда: огромним повишавањем есконта меница (на 2.015 мил. и 1.898 мил.) и хартија од вредности (618 мил.) а такође повишавањем позајмица на залогу хартија (на 2.823 мил. у 1920. г. и 1.715 мил. у 1921.Г.) њиме је створена кредитна инфлација. У вези са другим мсерама социалне политике овог времена-високим радничким платама и ниским ценама за хлеб, маст и кромпир, купљеним од стране државе у иностранству и продаваним јевтино становиштву, са великим губитцима, — ова инфлација је проузроковала огромно повећавање трошкова производње, а због тога и повишавање цена робе у унутрашњости земље, —

!) Види табелу на крају ове свеске.