Ekonomist

202

златних швајцарских франака, или како се то може видети по билансима Банковног Уреда, по берзанскоме курсу, 250 · мил. круна, (означених у билансу први пут 31. августа 1920 године).

Даље, страну монету, стране новчанице и девизе обавезно је прикупљала по берзанском курсу „Девизне Централе“ · која је постојала још за време рата па задржана и у новој Чехословачкој Држави; са друге стране и сама Држава добила је стране девизе и новчанице од извоза у иностранство шећера, слада и пива, пошто је трговина овим продуктима са иностранством постала фактично државни монопол.

У исто време је био упућен апел на становништво за добровољни принос злата и сребра, у монети или у стварима преко засебних „колектива“ Преко ових Удружења скупљен је знатан број златних и сребрних монета, златних сатова и других драгоцених ствари у суми од 1,312.592 швајц. злат. франака. Доцније Банковни Уред је почео да набавља извесне количине злата, сребра и добрих страних валута путем куповине на пијаци по берзанском курсу, а такође путем куповине новог добивеног злата, из рудника (око 300 килогр. годишње). На крају Банковни Уред је добио део злата бивше АустроУгарске Банке, која је од 1920. године у ликвидацији. До краја априла 1924 г. ова сума износила је 38.090.000 златних круна, ма да по извештају Репарацисне Комисије, која је поставила ликвидаторе, Чехословачкој припада 44,389.781.—злт. круна из остатка металног фонда бивше Аустро-Угарске Банке.

Све ове мере откриле су у билансу од Августа 1920. г. нове рубрике у активи као: „купљено злато и сребро.“ Како се то види из табеле, ова метална подлога, заједно са металним зајмом, износила је на крају 1920. г. свега 409,8 мил. по берзанском курсу или 3.6%, ондашње новчаничне циркулације. По номиналној вредности пак, како се обично рачуна метални фонд код емисионих установа, у овој подлози било је свега 62,6 мил. златних круна, према томе покриће је било, свега 0,55%,. У следећим годинама ове металне подлоге се повишавале и на крају 1923. г. достигла је — према билансу Банковног Уреда — по берзанском курсу 1.038 мил., а по номиналној вредности злата —154,7 мил., дакле покриће је било: 10.76'/ према билансу, или од 1,61%, по обичном рачуну. На