Ekonomist

222

пуно државно надлештво, врло вешто и умесно руководи чешком валутом и осигурао је круни пуну стабилност.

Тако је била извршена чехословачка новчана реформа, и такве су биле мере, предузете за стабилизирање чешке круне. У првом реду — то је било смањивање циркулације путем задржавања при маркирању и размени једног дела новчаница принудним 19/ зајмом, а после путем извлачења. из промета оних новчаница, које су добијене у виду прихода. од порезе на имање и ратни добитак. Од 1922. ка овим мерама се придружила енергична есконтна политика и опште смањивање кредита банкама. Упоредо је ишло прикупљање металне подлоге, које се повишава сваке године, и чврста девизна политика, која је донела на крају 1923. г. врло оштар закон и министарске одредбе за борбу против спекулације са домаћом валутом.

Са друге стране био је предузет низ мера за побољшање кредитних услова у земљи и, у опште, за побољшање џпривреде. Ове су мере повратиле поверење код становништва према штедионицама и кредитним заводима, извукле од њега раније сакривени новац и знатно повисиле акционарске капитале, ослободивши домаћу индустрију и трговину и домаћу валуту од зависности од страних земаља и од обесцењене немачке марке и аустриске круне. У корист промета, пре сталном смањивању циркулације, дошле су мере за унапређење делатности поштанског чековског уреда и рачунских комора за клиринговање исплата.

Најзад чврста буџетска,и оштра пореска политика и закључење низа зајмова, унутрашњих и спољашњих, подигли су поверење у будућност земље и њене валуте код туђих финансијских кругова; а знатни суфицити у спољној трговини подржали су ово поверење-и прибављали Чехословачкој стране девиге.

Као резултат ових мера и срећних прилика за земљу курс круне од јесени 1922. г. почео је нагло да расте, и упоредо са њим пале су унутрашње цене, што је изазвало доста банкростава и повећало незапосленост радника. Али од 1923. год. курсеви круне и цене постали су доста стабилни, и при томе, како је то било показано, зауставили се на врло високом ниво-у, на којем су се одржали и целу 1924. г., те