Ekonomist

235

Најзад, рђава страна је ове одредбе и то што ова такса погађа слепо, насумце. Које је друштво толико срећно да његова правила не предвиђају ограничен рок трајања, то је ослобођено плаћања те таксе, у противном пак случају имаће ту несрећу да једну исту таксу плаћа два пута. Једна су дакле друштва повлашћена према другим, захваљујупи срећном стицају околности. M. Б.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА.

Из праксе Државног Савета

ЈЕ

Браћа М. индустријалци, изјавили су тужбу Држав. Савету противу решења Министра Финансија (Генерал. Дирекције непосредних пореза), зато, што их је надлежно пореско одељење одн. среска фин. управа задужила порезом рефератом, и према томе реферату и извршило разрез пореза по чл. 85. Зак. о непосредном порезу. Тужиоци наводе у тужби, да су они пореску пријаву заиста поднели после одређеног рока за пријаву, али да је порески одбор тек скоро после читаву годину дана вршио оцену пореских пријава, или другим речима, у моменту када је порески одбор ценио такве пореске пријаве, пријава тужилаца се већ налазила пред пореском влашћу, те зато на њих није могао ни применити пропис чл. 80. зак. о непосред. порези.

Државни Савет, решавајући овај случај, одбацио је тужбу као неумесну са ових разлога: кад се из акта овог предмета види, да су тужиоци заиста поднели пријаву после одређеног рока, што у осталом и сами у тужби признају, и кад се из акта види и то, да је порески одбор ценио факат, да су пријаву доцније поднели као и то, да је пре поднете пријаве предузета истрага у смислу чл. 111. зак. о непосредном порезу, — онда је у овом конкретном случају имало места промени чл. 85. напред поменутог закона.

Ми мислимо да ова одлука Држав. Савета није у потпуној сагласности са применом чл. 85. пор. зак. Ранија јудиктура Држав. Савета, нарочито његова јудиктура пре рата, била је у овоме смислу исправнија. За доказ овога, ми ћемо цитирати одмах једну његову одлуку од 17. септембра 1911. г. Бр. 8877, која гласи: „Чл. 85. зак. о непоср. порезу, предвиђа лишење права на тужбу на разрез пореза само за оне пореске обвезнике и само онда, кад се за извесни порески 06јекат, који је раније порезивањем већ познат пореској власти

16"