Ekonomist

269

питала улазили су врло радо са својим капиталима у индустријска предузећа као ортаци или кредитори.')

Ово би била, у најкрупнијим потезима, слика развоја наше индустријске радиности у првим годинама после рата. Њена стална (констацтна) црта лежи у оснивању нових и проширењу рада и инсталација у већ постојећим индустријским предузећима; њене променљиве црте пак леже у свакодневном померању и промени односа између понуде и тражње и између властитих и на кредит повучених у предузећа пласираних капитала.

Да ове последње појаве мало детаљније обележимо.

У почетку овог периода пооизводња је била, казали смо, врло мала, а потрошња врло велика: однос између тражње и понуде врло повољан у корист ове последње. У току времена пак овај се однос поступно мења Оснивањем нових и проширењем рада у већ постојећим предузећима производња, па томе следствено и понуда робе на пијаци бива, из дана у дан, све већа, док тражња исте остаје непромењена. На тај начин онај однос, који је у почетку био врло повољан у корист понуде постаје из дана у дан све мање повољан, одн. мења се све више и више на штету понуде.

Слична је промена извршена и у односу између властитих и на кредит повучених капитала. У почетку преовлађују властити капитали. Сопственик предузећа ради само са својим властитим капиталом, или, у најгору руку, његов је Т. зв. стални капитал, (зграда, земљиште, машинске инсталације), а обртни капитал повучен је на кредит. Доцније се овај однос мења. Примамљен високом зарадом предузимач тежи да повећа производњу; повећање производње условљено је прошир њем фабричких инсталација, — и у оскудици свога властитог он повлачи и за ту сврху, капитал на кредит. На тај начин однос између властитог и на кредит повученог капитала мења се, свакодневно, у корист овог последњег; на тај начин капитал повучен на кредит улази у предузеће не само у форми обртног, већ и у форми сталног капитала.

7) Напомиње се да сопственик предузећа, у оскудици властитог капитала, врло радо повлачи кредит у оваквим приликама: — јер је интерес који шма да плана мањи од повећања ренте коју вуче.