Ekonomist

2018

повећа удео одређен за индустрију, на рачун оних делова који су одређени за друге привредне гране.

По нашем мишљењу ово би, према постојећим приликама, била слаба помоћ. Сличну кризу, у којој се налази индустрија преживљују и друге привредне гране, које такође апелују на јевтин кредит код Народне Банке, —- тако да се од оне суме од 1'/, милиарде може очекивати само мало повећање за индустрију. У овом погледу осетно побољшање“ могло би се очекивати тек онда, кад би држава вратила један део свога дуга Народној Банци, па да га ова употреби за. одобравање већих кредита привреди).

Што се тиче предлога: да држава гарантује за кредите које би индустријска предузећа (појединачно или у групама) повукла из Иностранства, он ће, према свему судећи, остати увек у стадијуму предлога, са врло мало изгледа на остварење.

Министарство Финансија држало се врло резервисано према овом предлогу; чак и онда, кад је Министарство показивало највише расположења да помогне индустрији, државна гарантија за индустриске кредите на страни била је условљена њиховом солидарном одговорношћу, — а ово је услов, који се по нашем мишљењу не може испунити.

У последње време о овоме предлогу мање се говори, и додајмо одмах, са пуно разлога. Према данашњем стању наших државних финансија и државном кредиту у Иностранству и једно и друго стоји, немојмо се заваравати, врло рђаво наше Министарство не сме улазити у овакве и овима сличне трансакције.

Остаје нам да додирнемо још један предлог који је, по нашем мишљењу, целисходнији од оба горња, а коме из разлога који ми нису познати, наши индустријалци нису до сада поклањали велику пажњу, — мислимо на кредитовање индустрије од стране Хипотекарне Банке.

“Ако би наша Државна Хипотекарна Банка могла закључити повећи зајам у Иностранству, онда би она могла, стварајући

") Напомиње се, да се Нар. Банка, одобравајући кредите индустрији, не сме огрешити о оне основне принципе који важе за рад емисионих установа, на име: да и овде сме есконтовати само робне менице; предлог да Нар. · Банка даје дугорочне кредите на подлози фабричких инсталација има се а Ипипе одбити. -