Ekonomist

304

између 206,87 и 1242,50 дин. али и много више преко ове цифре а зависи од величине самих приноса.

3. Под оваквим околностима је логичан - закључак прерађивати меласу у највећем обиму у пољопривредним пецарама а са пољопривредне тачке гледишта искључиво у њима, како би се храњиве материје што више враћале земљи и у што ширем кругу и на тај начин што више ублажила незгода културе шећерне репе односно производње шећера. Остале сировине прерађивати колико мелссе недостаје.

4. Подизати и фабрицирати само пољопривредне пецаре са неограниченим контингентом за сирови шпиритус. Обртне пецаре дозволити само по крајњој нужди.

5. Подизати рафинерије, које ће произведени сирови шпиритус даље рафинисати.

6. Пољопривредне пецаре и рафинерије довести у везу. Ову везу ставити на здраву основицу.

Као што се види и овде као и код шећерног питања по среди су цене и вредности сировине. И Министарство Тргоговине и Индустрије имало је већ прилике, да се прилично позабави у своје време питањем цене и откупа меласе од стране обртних пецара исто тако као у садашњости Министарство Пољопривреде и Вода око цене и производње шећерне репе. Исте појаве при решавању меласног питања јављају се при решавању шећерног питања из простог разлога, што су исти узроци. Решења треба да су таква, да се аутоматски а на једној подлози, принципу само, регулише, али само ни на чију штету, дакле ни Државе, ни народа, ни произвођача репе, ни шећера. Такво једно решење је потребно како код производње шпиритуса, тако и репе и шећера.

"Остале гране наше пољопривредне индустрије су теку зачетку. Међу њима се истиче индустрија уља, прерада конопља и брашна у по неким областима.

Винска техника је још увек на једном ниском нивоу али је у пуном покрету ка савременој винској техници. За ово има довољно и услова и разлога. (О овоме ће бити речи у другом једном чланку. Пиварство је код нас за данас толико развијено да приближно подмирује нашу потребу и т.д.

На крају наглашавамо, да је потребно у нас што пре подићи пољопривредну индустрију, да бисмо подигле своју