Ekonomist

306

Рачуноводству од 1910. год. са извесним изменама ступио у живот, ми смо били у стању само провизорно да оправимо жељезнице у северној и јужној Србији и да у другим Дирекцијама само уведемо и отправљамо жељезнички саобраћај а никако да га доведемо у оно стање, које би имало стварно да одговара бујном развијању богате земље и улози, у коју су дошле главне наше линије у интернационалном саобраћају.

Закон о Држ. Рачуноводству, у вези са увођењем тешке администрације, један је од главних узрока кочењу развитка нашег жељезничког саобраћаја и тако рећи довођењу саобраћаја у све горе стање. Он није еластичан већ компликован.

Он не даје право одлучивању Директору и Министру, већ увијајући у месу параграфа то право спутава, бацајући одговорност на комисије са разним улогама само ради одуговлачења рада.

У Закону расхода Држ. Буџета, израђеног н.пр. за једну Дврекцију за потребе које су неминовно потребне, предвиђа се све, што Диракција за вођење саобрађаја у једној години треба. И у место да Дирекција по њему слободно ради и набавља све што јој је потребно на време, Дирекција је по Закону о Држ. Рачуноводству везана и за све што јој треба принуђена да пише и моли, те да, тек после дуге процедуре добије одобрење, да може набавити оно без чега се жељезнички саобраћај неда ни замислити.

Узмимо само један пример: Дирекцији је потребно да набави за један милијон динара бандажа. Дирекција мора прво да моли Генералну Дирекцију Саобраћаја у смислу чл. 13. и 82. за одобрење лицитације. Генерална Динекција, пошто нема права да даје одобрење веће од 100.000 дин., шаље Министарству Саобраћаја. Министарство Саобраћаја има право одобрења само до 400.000 дин. те с тога шаље Одбору за оцену државних набавака. Одбор прима или не и враћа Министру Саобраћаја, Министар Генералној Дирекцији а Генерална Дирекција Обласној Дирекцији. Дирекција расписује лицитацију у случају одобрења са роком од 30 дана. Кад се изврши лицитација Дирекција шаље документа на одобрење Генералној Дирекцији, Генерална Дирекција Министарству Саобраћаја, Министарство Саобраћаја Одбору за оцену државних набавака, Одбор усваја или не и шаље Министарству