Ekonomist

316

У Швајцарској све приватне и државне жељезнице подпадају под власт политичке управе, у првом реду Народне Скупштине која преко управног савета и Генералне Дирекције Жељезница управља жељезницама. Управном савету и Генералној Дирекцији подређене су пет обласних дирекција код којих се налазе такође обласни жељезнички савети.

Управни савет има 55 чланова, међу којима се, поред. оних од Савезног Већа одређених, налазе 25 изабраних од кантона и полукантона и 5 обласних дирекцијских савета. Дужност овог савета је,да се брине и штити економске интересе целе земље. Е

Извршења свију решења овог савета предају се Генералној Дирекцији на даљи рад, кога она изводи по прописима Савезног Већа. = |

Обласне железничке дирекције имају дужности: одржавање пруга, израду потребних зграда, грађења нових пруга у колико то није задржала за себе Генерална Дирекција, наимановање потчињеног персонала, одређивање доходака и положаја персоналу према утврђеном програму, расмотрење свију постављених питања од Генералне Дирекције нарочито о тарифама, свршавање унутрашњих послова која су у делокругу дирекције и достављање Генералној Дирекцији свију спорова, који се односе на више дирекција.

За расправљање разних питања, која се односе на рад свију дирекција, одржавају се сваке године најмање три конференције у Генералној Дирекцији.

Директори обласних жељезничких дирекција имају право доношења решења за куповину земљишта, за испоруку по шиљака, за продају непокретности, за уговоре при извођењу грађења, продају земљишта и лиферације до 100.000 франака.

Оваква организација и поред највеће децентрализације захтева највећу вољу централних управа, скупштине Савезног Већа, управног савета и Генералне Дирекције, да учине што више олакшица, да управни савет жељезница буде у стању, да свој задатак правилно и на време врши. Ипак против овакве организације велико је негодовање тако, да је ревизија- на путу.

У Белгији рукује државним жељезницама нарочити комитет „Comile d' Administration“, KOJM је под непосредном