Ekonomist

318

и решиле ова питања. Утицај на решање организације бег сваке сумње лежи не само у политичком уређењу разних земаља, већ и у менталитету и правцу васпитања као и дисциплини појединих народа.

У своме делу: „ша еп цђег die Verwaltung des Eisenbalnwesens Mifteleuropaeischer Staaten“ Kaxe EkcHep: „Све што је у Немачкој могуће и што се тамо уважава не може да буде у Аустрији ни корисно нити умесно. Аустријски Министар жељезница и његово надлештво изложени су и сувише много утицају политичком и налазе се често пред променом парле ментарне ситуације, те се од њега не може очекивати промишљен и утврђен план рада за управљање жељезницама.Исто тако само уређење нашег Министарства не одговара никако руковођењу једног индустријског предузећа. Министарска бирокрација може до душе управљати пословима највише инстанције, али је код нас потпуно немогућа за решавање оне задаће, коју има промет услед дневно мењајућих се коњуктура.

„Без сумње је, да на врху жељезничке управе треба да _буде човек, који има високи ауторитети који је чувен жељезнички капацитет, али тај човек не мора бити Министар, јер је тај изложен утицајима разне врсте као члан онога система државне Владе, коме и он припада. Као члан Владе он долази и пада са њоме, док је нужно, да шеф жељезничке управе буде високи чиновник, који није политички функционер као што би био и један Министар такозване чиновничке владе. Ја морам као хитно да препоручим ради сталности, да се понова вратимо ка систему Генералне Дирекције за државне жељезнице, чије уклоњење при образовању Министарства жељезница није било потребно.“

Код Немаца видимо, да се велико поверење и слобода рада у свима правилницима и упутима нарочито препоручује, што је знак: високе спреме, васпитања и дисциплине, која је урођена томе народу. Код њих провејава свуда систем поверења. А у многим другим државама на против, свуда се види само систем неповерења, те су уведене толике контроле, које само спутавају рад и стају много излишних издатака.

Код нас постоји Министарство Саобраћаја, под којим је за жељезнице формирана Генерална Дирекција жељезница =