Ekonomist

431

preko iuđih železnica, — 1 iz bojazni da se ne izgubi prihod od toga tranzita potpisana je ova konvencija, za koju se bez rezerve može kazati da je po nas štetna.

440. 2:

Između naše i Kraljevine Italije zaključeno je do sada nekoliko ugovora, koji se odnose na regulisanje saobraćaja preko riječkog pristaništa. Sem toga vode se u Florenciji pregovori, koji će nas obogatiti još sa 2-3 konveticije po ištom predmetu, (a _držimo da se nećemo prevariti kad kažemo, da će se i docnije poovom pitanju još mnogo ргесоуаган).

Ako pregledamo konvencije koje su već zaključene i onekoje se sada paktiraju, moći ćemo, bez teškoća, zapaziti u njima. dve ideje, koje su za nas od najvećeg značaja:

а.) — Težnja je Kraljevine Italije, da se preko Rijeke obavlja. ceo naš promet, kako inlernacionalni, tako i lokalni. Prema toj težnji, naša razmena dobara sa imostranstvom (uvoz i izvoz) imala bi se vršiti preko riječkog, a ne preko naših pristaništa. Isto takoimala bi se preko riječkog pristaništa vršiti i razmena dobara izmedu maših pristaništa na Jadranu i trgovačkih centara n Umutrašnjosti. b.) S druge strane Italija teži, da napravi od Rijeke jeđan, jak trgovački centar, koji bi bio posrednik u trgovini između nas i država Zapadne Evrope. U tom cilju ovde se podižu veliki magacini, osnivaju se banke, instaliraju se frgovačke i komisionarske iirme, — da prihvate tu posredničku ulogu.

I o ovim konvencijama lako je dati ocenu: razvijanje заоDraćaja i trgovine preko i u Rijeci može biti vrlo korisno po Kraljevinu Italiju, ali je ono štetno i po naša pristaništa kao i ро: пази (гооуаски таппи.

Da završimo.

Pitanje Trsta i Rijeke stavljeno je, prvi put, na dnevni red za vreme rata, — jer je Kraljevina Italija obeležila zauzeće ova. dva pristaništa kao „naknadu—ekvivalenat — za žrtve koje je u ratu prinela.“ Po svršetku rata ovo. pitanje dolazi ponova na diskusiju jer su oba pristaništa izgubila vrlo mnogo od svoga saobraćaja, budući da su politički razdvojena od onih oblasti, koje su ргеrata ulazile u njihovu frgovačku sferu. :