Ekonomist

434.

-онда би 1 кгр. сена првог откоса могао дати у организму «стоке 106 гр. други 81 гр. а трећи 67 гр. масти, дакле трећи -тек нешто преко половине.,првог. Али је опет из свега такође јасно, да у колико квалитет траве опада, у толико она добија у маси. Овај прираштај у маси траје све до цветања. Шосле цветања не увећава се више принос у маси на дотичној жтовршини како код трава тако и ма кога другог зељастог једногодишњег биља. На против наступа после тога времена јако здрвењавање и опадање сварљивости, тако да се у вресмену, када је семе зрело, таква трава једва разликује од _ сламе стрнина.

Кад треба дакле косити па добити и много сена и од„личног сенар

Ако бисмо косили, док је трава још и сувише млада, добили бисмо само одличног сена али по количини мало. „Ако бисмо косили кад трава сазри или и почне да сазрева, добили бисмо са исте површине много више сена али много торег сена. За пољопривредника је потребно, да добије и доста и доброг сена. Са оправданих разлога дакле пољопризвредник треба да коси своје ливаде, када је највећи број трава на ливади у цвету не обазирући се на датуме и уоби"чајене народне празнике и празничиће, који се по некад и могу подударити са временом косидбе али и не морају. Ово документује и најобичније искуство. "Тада покошена ливада даје највећи принос у сварљивим хранљивим материјама а њих ради се и справља сено. У планинским крајевима, где преко лета има довољно влаге, на падинама, на подесним проплантцима коси се трава и пре цветања. Кошење бива по неко„IKO пута преко године. Ово сено служи махом за исхрану "сопствене стоке. Из ранијих излагања је јасно, да је овакво сено још боље. Зна се, како изгледа стока која се њиме храни. У колико се. овде губи у издашности откоса, у толико се у маси постиже и надокнађује бројем откоса, те се добија ти довољно и најбоље сено. Ово је од великог значаја за добру кондицију стоке у таквим крајевима.

Што је речено за ливаде, важи и за црвену детелину ти луцерку. И ако код црвене детелине нема велике разлике, кад се покоси у цветању и при крају цветања, ипак губи у "укусу и смањује се нешто садржај сировог и чистог протеина