Ekonomist

436

биљака. Међу најбољим стоје махуњаче. Али су исто тако: "добре и РатршеПа saxifraga, KBM, Thymus serpillum, Centaurea scabiosa u Languisorba minor. CeHO, KOje HMa TOpe TpaBa H махуњаче у толико је боље, у колико их је више. При одређивању вредности сена много је важнија ботаничка анализа од хемијске. По њој се управља и цена сену. Најбоље је спојити обадве. Примера ради наводимо једну ботаничку анализу (Шиндлер)

Брдско Долинско Словачко Маџарско

сено · сено сено сено

Махуњаче 1973 8,9 156 0,0 Киселе траве (ту урачунати

и зукву и рогоз) OU 12,6 35,0 448

Слатке траве 51,9 54,9 34,7 40,9

(Остало - 2 24,0 28,4 14,3

Пијачна цена (марке) од 100 кг. 8,50. 6,46 M. o,90 m. 4,42 M.

Поред тога његова вредност зависи и од земље, климе и године, начина и времена при прављању, успеха при справљању, сређивања и чувања, времена косидбе и т. д. Ливадско сено првог квалитета треба да се састоји из танких, нежних биљака, међу којима преовлађују махуњаче и слатке траве, трава треба да је покошена у цвету и по лепом времену и толико осушена, да се стабљике, пауљ, не ломе тако лако при притиску. Овакво сено треба да обилује лишћем, да има пријатну арому и да је чисто од сваке прашине. Најбоље сено дају, као што је већ наглашено, сунчане, умерено влажне брдске и планинске ливаде. Њихова трава је ниска, густа са много зачинског биља. Ово сено нема особито много беланчевине али својом нежном грађом, малом количином грубог влакна и одличном аромом хранљивије је од сваког најбољег сена долинских ливада. Најгоре је сено са влажних и киселих ливада. Оно се састоји већином из киселих трава које имају и најмању хранљивост. Првокласно сено даје и отава. Она се састоји из још млађих биљака, но што је случај код првог откоса. С тога га она и надмаша, ако се само добро и правилно среди.

Косити треба само по сувом и лепом времену. Коси се косом или косачицом. Све ливаде нису подесне за косачицу. Косачицом се може само радити на чистим, равним и урав-