Ekonomist

445

занатлије емигрирале, потискивани од Турака и, поглавито, од помухамедањених Срба, који су им занате преотимали, они Су, готово по правилу, емигрирали у Угарску. Утврђено је, на пример, да су занатлије, емигрирали из Пећи, заселили занатлиске земље и дали му исто име: Гјећ, које се, данас, изговара Гечуј, и мађарски Гец) Уз то, еснафу табачком у св. Андреји је 1697 год. патријарх Црнојевић дао писмо, у коме, између осталога и у првоме реду, у уводу, вели: „како приходи до нашега смеренија поштени мајстори руфета табачкога и желание свое подробно сказаше, како еште у мирно време ош старине имали су на обичај мајсторско удруженије. Паки по разрушенију и поколебанију земљи отечествија нашега, како су све добро оставили, Шако џ онш свој мајсторски обичај угасе. Елмаже ниње аште и в чуждој земли

HO нешто куће сградише, обе свој обичај и мајсторско уре-_

жденије пожељевше, видевше и оф иних (српских) руфетов, како предјел мајсторски имају Зато и они поискаше. от нашега смиренија пошвердителноје наше ппсаније свему мајсторскому урежденшту...“=)

Да је занатлиски ред, и иначе имућнији свет, готово листом напустио стару постојбину своју, Раси Македонију, најбоље то потврђује пећски патријарх Мојсије у писму митрополиту Вићентију, у коме му изриком вели: „да је мало народа остало, а и то мало да је сиромашно; што имућније беше то пређе у северне крајеве,“=)

Ипак су се у извесним крајевима дуго држали абаџије, терзије, екмегџије, бербери, кујунџије, ковачи, кожухари, мумџије, мутавџије, самарџије, и т д. То се најбоље види из старих записа,“), којима су тако често записивани српски занатлије као дародавци црквени, доста пута као врло велики дародавци. Али су сеи они с временом врло јако проређивали.

Интересна је ствар, да су Турци потурчили имена нашим старим занатима. Али, како су сами били културно врло слабо развијени и са занатима од туђинца поприманим, то су и Ба

') Др. Владислав Пандуровић: Из прошлости барањских Срба.

5 Гласник Српског Ученог Друштва, 9 одељак, књига шеста, стр, -36 и 87.

%) Споменик К. С. JR JLJ{= JIE

9 Љ. Стојановић; Стари српски записи и нашписи.