Ekonomist

ЕКОНОМИСТ _

Год. У. : Јули 1925. _ Број 7.

РАСПРАВЕ | | :

Мишљење 0 трећем пројекту закона 0 непосредним порезима“)

Од проф. Др. Бранислава Димитријевића.

Пре више месеци издало је Министарство Финансија (Генерална Дирекција Непосредних Пореза) „Грађу за реформу непосредних пореза“, Београд 1925. Грађа садржи први пројект закона 0 непосредним порезима, који је резултатом рада стручне анкетне комисије, која је 1922. заседавала два пута у Београду: месеца фебруара и јуна — јула. На основу тог пројекта — који је исте године био предложен и Народној Скупштини и упућен Законодавном Одбору, али због промене политичких прилика није мериторно расправљен ни у изабраном ужем одбору Законодавног Одбора — израђена су кашње у министарству још два пројекта: други и трећи. И те пројекте садржи Грађа, а уз то и мотиве к трећем пројекту, које су израдила г. г. Н. Коњовић и M, Цвијановић, (Осим тога садржи Грађа пројект анкетне мањине, кратки приказ деломичних промена у затеченим системима непосредних пореза, које

7) Уредништво радо даје места овој Раеправи, сматрајући да је, питање које се у њој третира од првокласне важности, те да стога треба пружити прилике стручњацима да о њему даду своје напомене и свој суд.

Напомиње се још, ради упућивања читаоца, да се за пажљиво читање Овог састава треба да има при Руци текст нацрта законског пројекта, да би се могле потпуно да прате све примедбе и све измене и допуне што се предлажу, а међу којима их има и чисто редакцијске природе.

ЕКОНОМИСТ 34