Ekonomist

504

на приход (Баден, 1906), а друге опет придржале још извесне остатке пореза на приход за државне сврхе. Даље би начин био, да се постигне јаче опорезовање финдираног дохотка тај, да се порез на доходак комбинира са затеченим и евентуално реформираним порезима на приход, у колико ти попорези погађају фундирани доходак. Тим путем је пошао низ немачких држава (међу осталима Виртемберг и Баварска). Тако је поступало и аустријско и уг-хрв. законодавство, ово последње према плану т. зв. Векерлове реформе, који је за ратних времена доживео неке битне преинаке. Јаче оптерећење фундираног дохотка постизава се напокон и извесним порезима од промета имовине. :

Међу методама за постизавање јачег оптерећења фундираног дохотка истичу се у финансијској пракси комбинација пореза на доходак са порезом на имовину и комбинација тог пореза са оним перезима на приход, који погађају фундиране дохотке. Прва комбинација указује се на први поглед у извесном смеру као најидеалнија метода за постизавања јачег оптерећење фундираног дохотка, а према томе — кад се још уважи упрошћеност таквог система — и као најидеалнији систем непосредних пореза. Фундирани дохотци оптерећују се на име овде јаче, управо у оној мери, у којој су фундирани. Порез на имовину је ту само номиналан: и ако се одмерује на основу иметка, извор му има да буде доходак, који потиче од иметка. С имовинским порезом оптерећује се дакле још посебице управо онај део целокупног дохотка, који се свађа на имовину: радни доходак — под којим се овде разумева и онај део фундираних доходака, који се свађа на рад — остаје оптерећен само ставком пореза на доходак. Но загледамо ли у ствар дубље, расплињује се та идеална слика и са теоријског гледишта.

Доходак наиме, који за подузетнике потиче из подузећа, у којима своју имовину увредношћују, обухваћа често не само примерени интерес на властити уложени капитал и примерену наплату за властити рад и евентуално рад породичних чланова, који у подузећу учествују као такви, него осим тога јоши извесни т. зв. подузетнички добитак (вишак преко наведених елемената подузетничког дохотка), који врло често није резултат личне врсноће подузетникове него низа других раз-