Ekonomist

561

Од ове последње жетве добивено је сока -0889 килограма и то: у округу Брегалничком 2613 кг.; Кумановском 300 кг; Скопском 908 кг. и у Тиквешком 2068 килограма.

Вредност извезеног опијума износила је:

1920. године 8,087.866 динара 1921. - 11,505.810 1922, Šš 11,186.306

Као што се види, вредност саме робе није тако велика и она има великог значаја само за Брегалнички, Скопски и Тиквешки округ. М ако се-узме у обзир да је наш опијум по квалитету врло добар, и да због тога, може се употребљавати врло корисно за научне и медицинске сврхе, те немамо разлога да се бојимо од рестриктивних мера које Конвенције о опијуму намећу појединим државама. То је био вероватно и разлог што је наша влада овластила посланика у Берну да присуствује Другој Конференцији у Женеви и да потпише конвенцију од 19. фебруара о. г.

С тога, ми се чини да наша држава нема нарочитог разлога, ако би се и утврдио рок од кога има да се почне са ограничењем културе мака, јер наше становиште треба да буде, да с обзиром на квалитет производње и на квалитеш нашег опијума, ограничење производње мака код нас не би било у иншересу научном M медицинском. Но и ако би се заиста установило неко ограничење производње, то ова два наша заинтересована округа, Тиквешки и Брегалнички, лако би могли у року од 15 година смањити културу и променити је са другом јер сама култура мака релативно је новог датума; тек од 1865 г. У овом смислу већ се и чују гласови привредних кругова да би требало увести код нас производњу кинина, који би био и рентабилнији од опијума.

Зато чини ми се да ни оне тачке у резолуцији, које говоре о елиминисању сваке добити трговачке, као ио ограничењу фискалних интереса државних у производњи и трговини опојних материја, нису противне нашим интересима и ми би их са гледишта хуманитарне борбе могли да прихватимо. Напомињем још да је утврђење времена од кога се има рачунати рок од 15 година за ограничење културе мака у толико још једна жеља и остаће једна жеља све до год највећи произвођач мака, а то је Кина, не потпише конвенцију од 19. фгбруара.

Др. Славко Шећеров.