Ekonomist

648

да чини приговор у погледу личности новога сопственика акције.

Али поменути члан 30. има и другу одредбу, по којој пренос важи тек од дана одобрења друштва, у случају, кад друштвена правила везују такав пренос за предходно одобрење друштва ; док у законима који важе ван Србије и Црне Горе такве одредбе нема. Захваљујући тој одредби, правила акционарских друштава у Србији и Црној Гори могу садржати као услов за пренос акција на име предходно одобрење Управног Одбора, што дозвољава, на први поглед, задржавање акција у жељеном кругу људи: Управни Одбор неће дозвољавати пренос акција на лица која не припадају томе кругу. Међутим то средство није тако ефикасно као што изгледа. На првом месту, није сигурно да ће Управни Одбор остати увек веран бранич циљева оснивача. Затим Управни Одбор може својим ветом спречити пренос акције на нежељено лице, кад је тај пренос последица једног правног посла међу живима, али неи у случају кад се пренос врши путем наследства.

Најзад, акционар може, приликом стицања акције, испуњавати

специјалне услове које правила постављају, с тим да доцније престане да их испуњава (на пр.: чиновник који да оставку на службу и отпочне да се бави трговином). Дакле и поред те ограде, коју дозвољава члан 30. може се десити да временом већина акција пређе у руке страних лица. Да би се обезбедили од сваке евентуалности, оснивачи негде прибегавају крајњим мерама, уносећи у правила одредбу по којој акционар који не припада одређеној професији или групи лица, не може вршити нека од својих права, као што су право учествовањи на зборовима акционара, право да буде биран у Управни и Надзорни Одбор ит.д, уопште права помоћу којих акционар може утицати на вођење послова друштвених. Оваква одредба међутим је у супротности са законом, јер су та права загарантована свима акционарима без разлике и правила друштвена им их не могу одузети.

Из свега овога што смо изложили види се да је немогуће, према садашњем стању законодавства, везати акционарско друштво за једну групу људи. У осталом, кад би се чак, тумачењемпојединих одредаба закона, успело да се створе правила