Ekonomist
892
2) Земљишта на којима се сеје или се може са успехом сејати кукуруз и озимо жито или се гаји виноград;
Израз „или се може сејати са успехом“ био је и у пракси врло растегљив и релативан, те је давао довољно терена за нетачна оцењивања и пријаве.
3) Земљишта, на којима се сеје или може да се сеје кукуруз и јара жита (на висинама, странама и т. Д.);
4) Земљишта, на којима се сеју само јаре стрмнине, па и од ових пшеница са несигурношћу; и
о) сва остала земљишта.
Као што смо напоменули, земља је категорисана, изузевши варошке плацеве који су у првој класи, по способности за производњу корисног биља — по плодности. Бонитирање је примитивно и критеријум за његово оцењивање, постављен у правилима и упуствима министарства финансија од 1884. г. за праксу веома релативан. Тај критеријум у правилима гласи: „Способност земље за производњу биља условљава се поглавито од два чиниоца и то: а) од каквоће саме земље т. |. од њене веће или мање хранљивости за биље и в) од каквоће климатских односа“. Теоретски овај критеријум има значаја, примењен у пракси, и то само он, врло је проблематичан.
Чл. 7. набраја земљишта стално и привремено ослобођена пореза. У прву групу спадају: државна земљишта, сем испаша које приватни употребљавају без накнаде; затим земљишта страних држава, на којима су посланства или консулати ; црквене порте; гробља; земљишта за болнице, просветне и добротворне сврхе; урвине, потоци, путеви, реке, неупотребљиве баруштине; кршеви; и најзад земљишта под зградама и окућница до 500 т“ у варошима и варошицама.
У другу групу долазе: земљишта досељеника из иностранства, ако су та земљишта купљена а нису већа од 4 хектара на једну породицу; земљишта под виноградима, подигнутим на издржљивој лози за десет година, а виногради на живом песку ма којом лозом засађени ослобођени су до 20 година, виногради уништени од филоксере, па потом засађени издржљивом лозом до 5 година; пошумљена земљишта по упуту и надзору окружног шумара приватна |O 10, а општинска до 20 година.
Обрађена земљишта и ливаде, ако пострадају од елемен-