Ekonomist

71

одбора, банка је задужена порезом на зграде. И сад, ако се ова сума банци не би одбила од бруто добити, већ би сеи она сматрала као саставни део чисте добити, па би се та сума порезала и порезом на радњу, онда би банка на ову суму од 60.000 динара била два пута порезана — једанпут порезом на зграде, а другипут порезом на радњу, а то по закону не може да буде.

3) И Генерална Дирекција Непосредних Пореза одлуком својом од 7. децембра 1921. године Бр. 27657/20. године, коју у овереном препису под 2 подносим, стала је на исто гледиште, када је по жалби Заложне Банке поништила разрез за 1919. годину извршен Заложној Банци поред осталога и за то, „што од прихода нису одбијене кирије за локале, у којима је радња док је банка задужена на ту суму као на принос од зграда.“

Генерглна Дирекција у своме решењу вели, да је неуместан захтев банчин, да се кирија локала одбије од бруто прихода стога, што та кирија није показана у билансу, а порезивање акционарских друштава има да се врши по билансу Али је такво резоновање Дирекције погрешно, а ево по чему.

По чл. 51. закона о непосредном порезу за одређивање пореза код акционарских друштава меродаван је биланс, а то значи, да о појединим цифрама изнетим у билансу не може доносити оцену порески одбор, већ да исте пореска власт мора да прими као тачне. Али питање које ће се суме из биланса сматрати као чиста добит, а које као трошак радње, то не одређује биланс, већ пореска власт на основу чл, 49. пореског закона.

Кирију од циглане банка није показала у своме билансу ни на страни прихода, ни на страни расхода само стога, што се по 5 8. трг. зак. и по чл. 71. закона о акционарским друштвима у биланс може уносити само онај приход, који је фактички примљен, и онај расход, који је фактички учи њен, а у овом случају банка није примила ништа у име кирије, нити је коме шта издала, већ је сама зграду и локал употреаљавала, те се за то вредност кирије није ни могла да определи и у биланс унесе. О вредности кирије имао је да донесе оцену по чл. 91, и 96. пореског закона, да би се знало која сума има да се пореже порезом на зграде, а у исто време да би се знало колика се сума има да сматра као трошак код пореза на радње. |

А да се доиста по прописима књиговодства кирија сопствених зграда не може и несме уносити у биланс, најбоље се види из буџета државних прихода и расхода, који садржи државни биланс, јер се у њему нигде ни на страни прихода ни на страни расхода не показује суме кирије од зграда, које су државна својина.