Ekonomist

38

ПАСИВА – Зе

Главница Дин. 50,000.000 у кованом злату

одуовевупланеној а а и 0 O a - 28,0 28,2 == (052

Резервни фонд а А aa 6,4 752 == 0,8

Новчанице y/ TSS EVMJ 5 o m o Ra el a || (SqOMH/HL || 6:06516 —45,5 РАЗНЕ ОБАВЕЗЕ:

по жиро рачунима . . - .. . .. 419,6 966,5 = 58,1

по разним рачунима... .. .. 194,0 124,4 69,6

Пада у очи врло велико опадање стока девиза и повећање зајмова. Тако исто карактеристично је, да су крајем године опала потраживања по жиро рачунима за читава 53,1 милиона, ма да у ово доба године већина новчаних завода тежи, да покаже што већу готовину. Све те појаве доказују, да смо далеко од обиља у новцу и да није још никако сувише расположивих капитала.

НОВЕ КЊИГЕ

Др. Богдан 6. Марковић „Државне финансије п новчана реформа“ Привредна и финансијска студија новчаног проблема. Београд 1926. издавач књижара Време. Цена 25 динара.

Насупрот оптимизму који Министар Финансија испољава у својим говорима пред Народном Скупштином и изјавамау јавности, директор Државне Хипотекарне Банке г. д-р. Марковић проценио је хладно и објективно, може се рећи строго научно, све фазе наше финансијске политике и у предговору своје књиге на завршетку, као резиме, вели ово:

„И ако са извесним лепим програмом, у реалности без програма, у основи некопзеквентна, која данас демантује оно што јој је некада била догма, која догму и приншипе мења према потреби ситуације та фанансијска политика, говори да у њеном спровођењу нема увек принципа, нити довољно Јасних мерила, нема искрене јавности, те мора улевати неповерење, јер не може бити залога за добру будућност. Јавност има права да на то укаже свом снагом и да тражи спровођење искреног ин стварног принципа јавности у финансијама, јер па крају крајева, цело се то питање тиче грађана и њиховог материјалног развитка. о

У данашњици су моменти у којима треба предузети мере за отклањање свих штетних појава у јаввим финансијама, предузети мере санирања, са изгледом на успех са малим жртвама Криза у привреди коју земља преживљује и која је потенцирана, најбољи“ је барометар који наговештава да је настала потреба за но им правцем у финансијској политици. Валутно питање чије решење тражи предуслов у санирању финансијских прилика, истиче сву тежину и сву прешност финансијског питања.“