Ekonomist

186

поглед опрезан, понекад педантан и узак, једног стручњака. Због тога министар би могао вештом (макар и софистичком) аргументацијом да представи да је он у праву и када то није ви приближно. У осталом, на жалост, зар није довољно познато како се у“"политици манипулише привидним оргументима и згодним паралогамаг Али уз то министру стоји на расположењу једно моћно средство да смени једног директора, одн, да предложи надлежном политичком телу (министарском савету) да га смени. Кад један директор ради често што се њему не допада, министру, разуме се, неће бити згодно да сваки час јавно и с мотивацијом поништава његове одлуке замењујући их својима, већ ће претпоставити једно простије средство; он ће га сменити. Над главом директора ће, дакле, лебдети један баук да ће доћи с министром у сукоб и да му се неће допасти.

Директор треба да буде један смео човек, једна личност, и треба да буде материално обезбеђен, да би могао ићи ис кључиво за својим убеђењима. Али, да ли ће министри такве постављати или трпети поред себе» То је питање које зацело морамо поставити.

Ово право (смењивања директора) мора се задржати за један политички орган, и на том гледишту и стоје сви реформатори. Јер без тога контрола министрова над радом директора изгубила би сваки ефекат, пошто друге какве санкције не може бити у опште. Као што се не може допустити да се министру одузме право контроле, тако исто се не може допустити да им се одузме право постављања и смењивања генералних директора и повери самим чиновницима, одн. њиховим организацијама. Ако би се то допустило, онда би се изгубило оно што чини основу данашњег уређења, данашње јерархије органа и стварање у крајњој линији једне синдикалистичке државе, у којој би синдикати држали у својим рукама важне и главне државне функције и у којој би, према томе, чиновнички синдикати могли добити власт да бирају сами себи своје шефове.

Има међутим јоште једно средство против генералних директора, а то је што би се путем закона или уредаба ограничавала сфера њихове слободне акције где би они показали наклоност ка злоупотреби. То средство има ту добру страну