Ekonomist

202

При крају да напоменемо да су те идеје имале извесног одјека код нас. Тако на пр. инж. М. Димитријевић износи у напред наведеном чланку пројект закона, о организацији држаних привредних предузећа таман у смислу техничке или индустриске децентрализације какву налазимо код Фавареја'). Др. Ђ.

Алимпић пак, наш стручњак за полицију, инспирисан идејама еманципације стручних елемената сматра да велики жупани и срески поглавари не треба да управљају обласном полицијом непосредно. По његовом мишљењу они су политичке личности, и као такви могу утицати на рад полицијских власти у политичко-партијском правцу. Истина, овај утицај се може вршити и преко референта, обласног полицијског директора, али-ће он бити, како вели г. Алимпић несумњиво мањи, а по увођењу чиновничке сталности,и онемогућен у највећој мери, пошто ће ову сталност уживати сви управно-полицијски чиновници сем великих жупана и среских поглавара, као шефова опште управе у области и срезу. То је, по његовом мишљењу, и најважнији разлог за тезу коју заступа, под претпоставком, разуме се, да претставља собом једну позитивну вредност ослобођење полиције од утицаја политичких личности, и њена самосталност у раду са којом је везана њена одговорност. Томе нас, по њему, искуство и учи. — Но сем тога г. Алимпић налази да би такво решење једино и одговарало нашем позитивном праву, на име, закону у општој управи, јер по овоме велики жупани су шефови грана опште државне управе, додељујући им стручне референте за непо-

средну управу над пословима појединих управних грана.)

Закључак. По овим линијама, које смо повукли овде, требало би вршити реформу и код нас. Ми смо дакле прво за Реформу, а не за реформе, или тачније реформице т. j.

') Он је поделио државна привредна предузећа на овај начин, 1) железнице, 2) поште, телеграва и телефона, 3) речна и поморска пловидба, 4) државне шуме, 5) државна пољопривредна добра и сточни заводи, 6) државна рударска добра, 7) државна индустриска предузећа, 8) државна банкарска предузећа, 9) државне бање и 10) државна позоришта и изложбе.

2 Напред цитиран чланак, стр. 259.