Ekonomist

188

погледу, а друго радикалније и чак врло радикално. Али не треба мислити да је друго потпуно прецизно, јер што се барем тиче практичне примене и оно пати од извесне неодређености, и у ствари да се замислити читава скала ступњева. Тако на пр. за стручне елементе би могло да се задржи само одреПивање (узмимо тај пример) висине додатака чиновника према појединим крајевима. Међутим може се ићи још даље, и поверити стручним органима још и то да одреде у опште висину података и чак плате, задржавајући за политичке да одреде један општи критериум (као на пр. да чиновник треба да има плату да може да живи као прави културни човек који репрезентира државу), или извесна начела правичности при награБивању (и то опет може да се схвати шире или уже). Главно је овде да констатујемо да ту такође има ступњева.

Главна последица ове разлике између горње две формуле испољиће се у томе, што ће по другој радикалнијој формули стручни органи добити у своју надлежност ствари које данас спадају у надлежност законодавног органа, што се неће десити по првоме. И у томе се управо види пре свега колико је то гледиште радикално.

Али и једна таква формула мора да се доведе у: сагласност са природом администрације, са њеним положајем у државној јерархији. На име, ми можемо констатовати да администрација врши извесне послове мерења интереса и да ће политички орган, министар, вршити поред контроле, и какву активну функцију, т. ј. даће радити. Разлози су сасвим разумљиви и састоје се у томе, што законодавац не може да предвиди унапред све конкретне ситуације и што ће многа питања моћи боље да реши онај који стоји непосредно пред њиховом применом. Утолико пре ће признати овакву улогу политичког органа у администрацији она прва формула која може добити једно врло широко значење и која је умеренија

На тај начин, у погледу администрације нема у односима политичких и стручних органа неких начелних разлика према данашњем стању. Свакако ће се по другој формули проширити надлежност стручних органа, али то неће бити на један, да тако кажемо, револуционаран начин, и ако можда у знатној мери.

То: међутим никако неће променити смисао и важност