Ekonomist

273

1568, која је ступила на снагу 1869 Србија је добила самосталне поште и за цео међународни промет.

Аустрија је држала нарочите политичке агенте, који су се звали шерџумани. Они су преносили аустриску пошту из Земуна у Београд, после су посредовали у расправљању редовних односа између аустриских власти с једне, кнеза Милоша и везира београдског с друге стране, поглавито због пограничних полициских, финанциских, царинских и санитетских мера, као и трговинских послова и спорова. Ови су органи били врло потребни, јер до 1836 године ниједна страна држава није имала у Београду сталног дипломатског ни конзуларног представника. Зато кнез Милош са страним силама све узајамно расправља преко нарочитих изасланика. Ти наши изасланици по потреби слати су и туђе престонице.

Код Османлија Гашар-бедрефтар“) значи писмоноша; у нашем се језику то мало преиначило просто у „татарин“, не замишљајући под тим именом никакво народно порекло него са свим обично. коњаника писмоношу, курира, па ма које он народности био.

Турцима је име Татарин као етнички назив непознато, шта више они сматрају за увреду кад се зову Татарима. Ово је име дошло у Европу преко Руса (као и име Угар) јер су овако Руси звали за време Џингис-хана Монголе и Турке заједно, од којих се предња извидница на Волзи састојала, дакле из племена заиста татарског. Муслимани у опште Татар кад кажу замишљају северну Кину, боље Тибет. Пошто су Татари одлични јахачи, као номадски народ, разумљиво је што Османлије задржаше име татарин за писмоношу.

До 1819. године татари су у Србији били Турци а од тада се и Срби јављају.“) :

Од врло познатих најстаријих српских татара заслужује спомен чувени татарин, а огромни јунак Бакал-Милосав, па старешина татарски татар-ага Јованче Спасић, па доцнији трули београдски богаташ Стојан Симић. Друге ћемо поменути редом.

Татари су по правилу требали да стигну из Београда у Цариград за пеш дана“), али Срета Л. Поповић“) изрично

:) Матђегу, Баз Тигкепуојк, 61.

2) Мих. Гавриловић, Милош Обреновић 484 –435, 391—892. 8) Апп Воце, Тигаше Ш, 8389.

%) Путовање 182.