Ekonomist

282

плаћати тако велике порезе било је присиљено да свој добитак изказује знатно мањим. Тиме је и дивиденда била слабија, а по слабијој дивиденди наравно да је и падао курс поједине дионипе.

Да се дође до средњих прилика у биланцама друштва обвезаних на јавно полагање рачуна апсолутно је потребито да се установи фактична висина дионичке главнице. А висина фактичке дионичке главнице даде се једино тако утврдити ако се читава биланца валоризира, то јест ако се одреди права вредност поједине позиције актива и пасива. Некретнине, зграде и стројеви који су набављени још онда док је валута имала пуну вредност или вредност већу од данашње, треба подврћи ревизији и утврдити вредност у данашњој валути. Исто тако разне вредносне папире треба унети у биланцу по њиховој правој вредности.

Наравно је да ће валоризација појединих биланчиних ставака зависити у првом реду од датума кад је поједини предмет набављен и вредност уз коју је набављен. Предмети који су још од прије рата, а који се не троше као и земљиште, имат бе данас онолико пута већу вредност за колико је пута пала валута, док ће предмети који су набављени знатно касније вредити мање. Предмети пак који су набављени пре две до три године морат ће се унети уз цену коштања, у много «случајева и испод те цене, будући да су цене многим предметима у ове две последње године знатно пале.

Тек онда кад се поновно утврди права вредност поједине ставке из актива и пасива моћи ће се утврдити колико изнаша чиста имовина подузећа. Сад зависи од самога подузећа како ће он ту своју чисту имовину да подели између дионичке главнице и резервног фонда. Оно може да читаву чисту имо вину изкаже као нову дионичку главницу, оно опет може да изкаже само један део а остатак да изкаже као резерву, уколико не иде за тиме да већ код ове валоризације веће износе резервира као тајне резерве. У случају ако се са сигурношћу може очекивати, да ће подузеће у будуће добро да ради, изказат ће што могуће већа дионичка главница е да се тиме код поделбе дивиденде има што шира база, чиме се опет уштеди на порезу. Код лошијих перспектива дионичка главница