Ekonomist

29:

биланцирамо са 400.000 златних динара, дакле са једним минусом од 600.000 златних динара премда је то земљиште можда и порасло у вредности. Кад се не би провела валоризација у папирнате динаре, код спровођења валутне реформе та предратна инвестиција могла би се једноставно узети уз: своју стару цену наиме уз ! милијон динара.

Према томе већ обзиром на валутну реформу и на златне биланце апсолутна је потреба да се биланце у папирнатим динарима изкажу у својој правој вредности која се даде израчунати помоћу детаљног инвентара, е да се онда код валутне реформе у релацији која ће вредети за прелаз папирнатог у златни динар. опет једноставно пређе на златне динаре. Кад би се у најкраће време имало провести валутну реформу онда би се дало још мало почекати па одмах израдити законску основу за прелаз на златне биланце. У сваком случају садашње биланце морају бити тако састављене да се може веома лако. прећи на златне биланце.

Да резимирамо. Основа закона о валоризацији никако не одговара потребама наше привреде, она је у сваком погледу преуска и не води рачуна о скором прелазу на златну валуту када ће се поновно морати приступити темељитим променама у биланцама свих друштава обвезаних на јавно полагање рачуна.