Ekonomist

293

Не улазећи још у оцењивање оправданости овога предлога, ми ћемо изнети напоре, који су учињени од стране привредника града Сушака, да би дошло до његова остварења. Том приликом споменућемо такође разлоге, који су истакнути на анкети, да би се доказало, да је слободна лука на Сушаку једини излаз из тешког положаја у који је дошао Сушак, као и сва мишљења, која су изнета против тога схватања.

1. Положај Сушака према Ријеци

Италија води једну активну трговинску и поморску политику на Кварнеру. По природи својој пасиван град, без залеђа, који мора чак и поврће и млеко да узима са нашег подручја, Ријека ужива нарочите повластице од стране талијанске државе. У плаћању пореза дате су становништву Ријеке олакшице у начину плаћања. (Рок исплате застарелих пореза продужен је све до 1929. г. Порези се плаћају у ратама и без камата). У исто време пружени су општини и привреди велики зајмови, који иду на стотине милиона лира. Последица свих тих мера је била та, да су услед далеко мањег оптерећења. трговаца на Ријеци у односу према оптерећењу наших трговаца, извесне трговачке бранже на Сушаку морале да пропадну или да пређу на Ријеку. А пошто је манипулација робом у ријечком пристаништу постала јевтинија, пошто су ту на расположењу велики магацини по јевтиним ценама и пошто је чак и трговцима дрвеном грађом стављено на расположење земљиште под много повољнијим условима него Сушаку, Ријека се у пркос тешком положају у који је после рата доспела, почела брзо да опоравља на рачун нашега Приморја и делимично новцем наше трговине а на штету Сушака.

Сушак са својих 13 хиљада становника (према попису од 1920. год., јер 1921. год. није пописан) са неразвијеним капиталом, без магацина у пристаништу, без изграђење железничке станице, чак и од стране наше саобраћајне политике као лука декласиран, а у једном за развитак привреде неповољном пореском систему, не може да издржи конкуренцију са талијанском Ријеком.

2. Акција сушачких привредника.

Под упливом тога изузетног положаја, у коме се налазио. Сушак истакао је Савез Трговаца на Сушаку предлог о сло-