Ekonomist

299

установа радничког осигурања. Обавези осигурања подлеже без изузетка „сва лица, која на основу ма каквог радног односа дају своју умну или телесну радну снагу под најам“. Ту долазе дакле подједнако: банкарски и приватни чиновници и трговачки помоћници, с једне стране, индустријски и занатлијски радници и шегрти — с друге стране, па најзад и кућна послуга сваке врсте.

Нема сумње, да су разне врсте радника неједнако обухваћени осигурањем и да постоји још и сада, нарочито у мањим местима знатан број радника, за које осигурање још није спроведено. Ово важи нарочито за занатлијске раднике и за покрајине наше земље, где се осигурање тек сада спроводи.

Ипак статистика Средишног Уреда за Осигурање Радника нам пружа податке за 490.000 осигурана лица, која су пријављена на осигурање уз назнаку наднице, коју добијају. Сви осигураници увршћују се на основу ових пријава у 17 надничних разреда и то тако, што, на пример. у ХИ; наднични разред долазе са обезбеђеном надницом од само 20 динара сва лица, која примају од 20 до 24 дин. дневно.

Према томе стварна зарада осигураних лица нешто је већа од њихове обезбеђене наднице. Ово важи нарочито за ХМП разред, који обухвата сва лица, са надницом већом од 40 динара, дакле и са надницом од 50, од 60 па и 100 и више динара.

Стога, да би дошли до просечне сшварне зараде, узели смо надничне разреде om | mo XVI, ma je стварна зарада за 109/, већа од обезбеђене наднице. За ХУП разред пак узимамо, да је стварна зарада свију осигураника, који долазе у овај разред, већа од 40 динара за толики проценат, колико се осигураника (од укупног броја) налазе у овом разреду. У месецу јулу 1923 године, на пример 15.819/ свију осигураника имали су обезбеђену надницу већу од 40 динара. Узимамо дакле, да је њихова стварна зарада износила до 46 д. 32 п. т. ј. за 19.819/, више од 40 динара. У јулу 1924 године пак у ХУП разреду се налазило 20.619/ свију осигураника. Узимамо дакле да је просечна, стварна зарада ове групе радника износила у то даба за 20.619/, више од 40 дин. тј. 48 д. 24 паре.

Наравно, да повећање просечне стварне зараде осигураника све групе (која обухвата сада већ 22.18'"/, свију оси-

20%