Ekonomist

300

гураних лица) утиче на повећање просечне зараде, израчунате за сва осигурана лица. Сматрамо, да је овакав наш поступак потпуно оправдан. Закључци, које правимо на основу кретања овако израчунате стварне зараде свакако су тачнија и ближи истини, него кад би се ми служили само податцима о кретању обезбеђене зараде.

Таблица, до које смо дошли на овај начин, изгледа овако: (Види таблицу на стр. 301).

Најважнији закључци, који се могу правити на основу горње таблице, су следећи: 1) Номинална -стварна зарада, изражена у динарима, повећана је у току од 33 месеца за 35,5"/; 2) Повећане номиналне зараде је стална појава (топуешеп! гопдатепта!), која се прекида само због сезонских узрока: одпуштање зидарских и других грађевинских радника у зимским месецима, па донекле и радника код вршаћих машина (у августу-септембру 1924. г.). 3) Процент радника, који добијају надницу већу од 40 динара, стално расте од 12,63 до 25.,,/, од укупног броја осигураника.

Најважнији је за нас наравно констатација, да је номинална зарада повећана за 35. 5". Овај факат уједно нам пружа довољно објашњење зашто наша индустрија није у стању, да цене својих продуката снизи у сразмери са смањењем цена пољопривредних продуката, које се управљају према светскоме паритету. Па како су светске цене пшеници и кукурузу нагло пале јула. прошле 1925 године, то се истодобно појавиле тако зване „економске маказе“ или несраз мера између цена индустријских и пољопривредних продуката, од које наша пољопривреда и сада пати.

Није нам могуће овом приликом у детаљима проучавати ову интересантну појаву. Напомињемо само, да су према индексу цена „Привредног Прегледа“ снижене цене и за индустријске продукте — за 15", за годину дана, а за грађевински материјал — за 16.,%9/,. Мпак ово смањење, које зависи у главноме од смањене цене сировина и од јевтинијег набављања у иностранству због поправке динара, — ни из далека не одговара смањењу цена, које се опажа код пољопривредних продуката, Из горње таблице јасно се види, да је у свакоме случају и номинална висина надница један од узрока „економских маказа“. Ово треба имати на уму и када се третира