Ekonomist

308:

И ако се наш индекс цеча односи само на цене у Беоограду, он обухвата све најважније животне намирнице, које у „буџету“ једне радничке породице сачињавају свакако већи део расхода. Служимо се њиме још и стога, што је он стално за 4, 6 па чак и за 12 постотака већи од индекса цена на велико. Питање о „дистанцији“, која се стално одржава између цена на велико и цена иа мало, требало би у опште нарочито проучити за наше специалне прилике. (Види таблицу на стр 304).

Ако се дакле стварна зарада прерачуна још и према индексу цена животних намирница, добијамо горњу таблицу, у чијој последњој рубрици налазимо упоредне бројеве о кретању реалне зараде. До месеца јула 1925 године сезонске прилике највише утичу на кретање цена животних намирница. Преокрет настаје у месецу јулу 1925 године. Нагло опадање цена наставља се све до новембра месеца.

Међутим, као што смо раније видели, номинална зарада и даље расте. Према томе радник може за своју надницу добити много више животних намирница. У поређењу са јануаром 1923 године његова реална зарада порасла је за 61.,5/, Признајемо радо, да би се овај број морао смањити за неколико процената, када би наш индекс обухватао и цене за одело, обућу, стан и огрев. Ипак остаје истакнута чињеница, да пад цена и смањене тоталног индекса цена, који су настали јула месеца 1925 године, нису имали никакав утицај на висину радничких надница.

Ова наша излагања не треба тумачити, као да ми препоручујемо смањене садањих надница. У горњим таблицама изнето је упоређење релативних промена у висини надница. Ако се пак узме у обзир апсолутна висина ових надница, долази се до закључка, да су исте у 1923 години биле испод екзистенинога минимума, те да су према томе тек сада, након повећања за 35,4, И након насталога пада цена, наднице постигле висину, која одговара, у главноме и уз мале изузетке, гвозденом закону најамнице.

Ако је дакле интегрално и знатно смањење надница немогуће, може ли се у опште постићи смањење „економских маказа“, о којима је више говореног Мислимо, да би се извесно снижење цена индустриских продуката могло постићи