Ekonomist

-

309

апсурдум), да једно лице стекне право на породиљске потпоре са 89 дана беспрекидног чланства, док би другоме требало некад 92 дана.

Прекид у чланству не наступа с променом послодавца, већ само с прекидом уплате редовног приноса за осигурање. Но као прекид у времену не може се узети недеља, за који дан се само по закону не уплаћује принос, па ма недеља. растављала радника и од два послодавца. За остале пак дане

осим недеље, па ма то били и празнични дани у које се иначе

не ради, или радни дани у које се из буди којих узрока није радило, и послодавци и осигурани чланови дужни су платити свој део приноса. То је у природи осигурања, и само их престанак радног односа ослобађа те дужности. Пролазни прекиди, ако се њима не раскида радни одношај, не узимају се у обзир (5. 35. ал. 2.).

О врстама и величини породиљских потпора осигуране раднице-чланице говори се у тач. 4, б-а 45. која гласи:

„4) у случају порођаја:

а) на потребну примаљску (бабичку) помоћ и лечење, назначено у тач. |;

6) на потпору за породиље за време од 2 месеца пре и 2 месеца иза порођаја са "/, (три четвртине) обезбеђене наднице дневно;

в) на потпору за опрему детета и то у четрнајестоструком износу обезбеђене наднице, али само у случају да је рођено живо дете;

г) на потпору за дојење оним осигураним женама, које дете своје доје, за двадесет недеља по престанку потпоре за породиље с 'ј, (половином) обезбеђене наднице, али највише до износа од 3 динара дневно.

(Оне осигуране жене, које према лекарској потврди нису кадре дојити своје дете, добијају место припадајуће потпоре за дојење (тач. г) дечију храну, чија вредност не сме преко“ рачити вредност припадајуће потпоре за дојење.

Ко за време, док има право на потпору, зарађује, нема за дане, кад је зарађивао право на потпору за породиље одређену у (тач. 6).

Али и жена осигураног радника, као члан породице, има право на извесне потпоре на случај порођаја. Само је ове