Ekonomist

915

јаје, u mnogim zemljama, gotovo iznenada, osivariše se važne socijalne reforme. Vrh ostalih naročito reforme ma koje, za poslednjih pedeset godina, beše uperen pogled organizovanog radništva, a kojima se jednimi snažnim potezom izdejstvova opšte priznanje i Versaljskim Ugovorom u odseku XII, poznatim pod Џем Rada“. Naglo poboljšanje položaja industrijskih radnika obudilo je izvesne duhove na misao da u tome potraže razlog iedovoljne proizvodnje, ili bar jedan od bitnih čimioca njeni.

Da se nije odveć naglo pristupilo izvodjenu opravdanih težuji radničke klase i to u momentu kad se takav postupak vrlo · Živo kosio s prešnim potrebama koje namefaše obnova Evrope? Pod uticajem te misli,a na predloz grupe poslodavaca, Upravni Savet Medjunarodnog Biroa Rada odluči juna 1920, da se povede jedna opsežna anketa „koja će uzeti u obzir u istraživanju lizroka sve čČinioce, čak i opšte privredne činioce, koji su mogli doprineti krizi delicitne proizvodnje i time poskupljivanju života“. :

U uvodu izveštaja o proizvodnji ističe se gotovo potpuna promena, koja je ubrzo po započetoj anketi, nastupila u svetskom privrednom položaju. Već u polovini 1920, najpre u Japanu, potom n Sjedinjenim Državama Amerike ı majzad u Evropskim zemljama pojavljuje se kriza tržišta, nemogućnost pijace da absorbuje proizvode. Ovom preokretu neposredno sleduje mečuvem pad cema, obustava proizvodnje i nezaposlenosti mezapamčćemih razmera. Iz jedne krajnosti potekla je draga, nenormalnija ı u toliko ozbiljnija. Da bl se dobio jasan pogled situacije valjalo je ispitali oDe strane problema, utvrditi fakta, iznaći uzroke ı proučiti razne mere ! рокизаје да se zju stane ma put.

Da bi se omogućilo poredjenje i paralela pristupilo se ispi“vanju proizvodnje i radničkog prinosa u poratnom periodu, za vreme rata, pa čak i za izvesne godine koje su ratu predhodile. Pod istragu je podpalo ne manje od čeirdeset isedam raznih industrijskih, poljoprivrednih i drugih grana proizvodnje, koja su proučavana u svim žemljama sveta gde god je bilo moguće prikupiti podatke. Period na koji se anketa odnosi, proteže se od 1913 (za poljoprivredne proizvode od 1903) do 1921 ili 1922. S ekonomskog stanovišta rat je podelio svet ma Evropu i vam Evropske zemlje. U samoj Evropi pak može se povući podela izmedju država učesnica u ratu ı meutralnih država, i najzad medjii :zaratovanim., izmedju naroda srednjo-istočne Evrope i zemlje za-

neo) 8

216