Ekonomist

314

бачкињи право на потпору за породиље односно на хранарину. Али пошто се лекарским прегледом не може костантовати да ли је побачај и криминалан (ађог из ргомоса 5 сппипозио), што иследна власт тек истрагом утврђује, то строго узевши не би требало исплаћивати ове потпере код побачаја све дотле док се од иследне власти не би добило уверење о томе да није по сради криминалан побачај. Оно што се може константовати лекарским прегледом, то је да ли је у питању спонтан (abortus зпа зропје) или насилан побачај (аћоли5 ргомоса 5). Спонтан побачај није криминалан, те се у овом случају потпора може одмах исплатити, док насилан побачај може бити нехотичан и криминалан, што се тек истрагом утврђује. Али "како би се, чекајући на резултат истраге, укочило и по готову онемогућило исплаћивање потпора, то се оне на пракси исплаћује свима без разлике; и ако би се за такав случај доцније сазнало, може се путем т. зв. докнадног приноса тражити повраћај исплаћене суме (5. 24).

Душан Томашевић.

Anketa о svetskoj proizvodnji

Izveštaj što ga je pod ovim anaslovom pripremio Medunarodni Biro Rada jeste jedno delo jedino u svojoj vrsti. Jedam ogroman dokument mučnih, jedva minulih vremena. Jedna potpuna enciklopedia privrednih neđaća našeg pokolenja.

Dve su godine protekle Како зе rat svršio. Zemlje njim najteže pogodjene prionuše ји ruševina, obnovi svojih 10dustrija. Zemlje kojima je rat pak bio dao novi polet pojačavajući njihovu privrednu moć, nastojahu da i u vremenu mira snagom svoje proizvodnje produže trgovačko širenje započeto u toku rata. Sa svih strana ukazivaše se nužda za što intensivniji rad. Medjutim, potražnja ostajaše iznad ponude, proizvodnja nedovoljna da podmiri polrebe. Neuravnoteženost privrednih terazija nalazaše svoj vrlo oselan izraz u neprestanom skoku cena.

U pokreta društvenog previranja koji se istovremeno га