Ekonomist

268

језику. Па и немачка реч „Р/ега“ води порекло од ове речи. Занимљиво је што реч пар-ип (ипос-грчки коњ) истог је копена и с индиском асђа (занчи „брзо“). Наповодцу уз јахаћег. коња, смело се такође нешто натоварити, али највише до 100 фунти. Мутације с коњушницама са око 20 коња стајале су у насељеним пределима“ просечно на 2'/, часа а у OHHM C ређим насељима на 4'/, часа; раздаљина мансиона (преноништа отуда француска реч тајоп-кућа) износила је 5—98 часова; овде је био двогуби број поштанских коња.

_ Врло је то чудна појава да се у Душанову Законнку изрично помиње и чува шума од пропасти, брине се о разним пословима итд. али о путовима, тек овде-онде уопште у старим документима, нешто узгред назире. Судећи по неким записаним и преосталим именима из тог доба ипак се сме у неколико реконструисати бар бледа слика комуникација. На пр. на једном месту стоји мртво тело краља Милутина пренесоше на колесницама с изабраним кротким коњима из Неродимља у Бењску. Дакле кад је било колесница, односно кола, за њих је морало бити и колико толико удобних дру– мова. После у споменицима се јавља „луш возник, „пуш колник“, или само возник, „колник“, „коловоз,„чија нас имена оно упућују да су по њима кола зврктала. Помиње се и неко место „где постоја господин цар Душан с колима“. А иу трескавачкој хроници опет се изрично помињу хола.

И за времена под турском влашћу нису кола са свим била ишчезла, а то значи да су и путови колико толико још негде погодни били за њих. То се нарочито види из: података, које су објавили знаменити путници пролазећи кроз наше земље. Брокијер 14832. године кад је прелазио преко неке високе планине из Паланке у Ниш, истина мучно, али се ипак возио на колима.) Посланство Црновића 1578. г. описа Бецек 1554, где стоји, како се крену из Београда у Цариград с пртљагом натовареним на осам кочија. и на четворим великим колима“) Де Хе (Ре Науез) 1621. год, вели да се на путу изДубровника у Ниш путовало на колима, али тек кад се пређеКопаоник, онда су се служили колима и карудама, која су.

') Када, 42, 171; Чупићева Год. 14, 51. Кад, 84, 86. Š