Ekonomist

440 -

себним порезом на приход из занимања тако је неправедно и антисоцијално, да Народна Скупштина мора безусловно да га укине. Задржавање оваковог пореза за слична звања, а од њега ослободити оне особе који из службеног одношаја имају приходе од неколико стотина хиљада динара, тешко: би бламирало наш углед и у страном свету, будући да би дали доказе антисоцијалности.

4) Порез на ренше.

- Ми искрено сумњамо да ли је наша привреда на том нивоу развитка, да може опорезовати и приход из рента. Јапитализам и рентијере треба тек имати, да се из тога може створити знатно врело државних прихода. О овој основи примјерице предвиђено је да од камата на улоге мора се плаћати порез уз износ од 109. Улози код новчаних завода који су за време инфлације били по својој стварној вредности пали на минимум, почињу полагано да се подижу. Формирање нашег властитог домаћег капитала, предувјет је за наш економски напредак, па то формирање треба у сваком погледу фаворизирати. Питање је дали тако високи порез, којему још треба придодати инвалидски и коморски прирез, повољно делује на формирање нових капитала.

Овај порез плаћали су досад сами новчани заводи па ће га плаћати и у будуће. Ну за то ће они, будући да га ипак сами не сносе, или улагачима одобравати нижи каматњак него што би га иначе одобравали, или ће својим дужницима рачунати виши каматњак него што би иначе рачунали. Ми се сви тужимо на велики неразмер између дебетног и кредитног каматњака наших новчаних завода; Народна Банка често у том погледу куша да интервенира, међутим ми видимо да сама држава са порезом на ренте у првом реду подржаје тај диспаритет. Обзиром да код нас приход од пореза на ренте може веома мало да донесе, тим мање што се дивиденде дионичарских друштава по овом порезу не опорезују, будући да порез већ плаћају сама друштва, па би опорезовање дивиденде значило једно двоструко опорезовање, ми би у интересу тако потребитог формирања властитог капитализма предложили да се овај порез, или сасвим укине или порезна стопа знатно редуцира. Припомињемо да прије рата у држа-