Ekonomist

447

плати порез од 30%, или 90.000 динара (без приреза) док приватник са истим капиталом и истим профитом плаћа порез од 12%/, или само 36.000.— динара.

Дионичарска друштва данас су најзгоднија форма за акумулацију капитала. Без дионичарских друштава, немогуће је замислити већа подузећа, будући да приватници немају толико расположивог капитала. Ми у интересу нашег привредног развитка морамо све подузети да оснивамо и омо-_ гућимо оснивање што већег броја дионичарских друштава, а ето ми долазимо са таковим порезним системом који ће онемогућити оснивање нових дионичарских друштава, а присилити на ликвидацију многа која су већ ту.

Прогресивни порез на друштва обвезана на јавно полагање рачуна могу евентуално провести нације које имају ту форму асоцијације капитала тако развијену да се не требају бојати лоших последица оперезовања по рентабилитету. То не смеју радити нације са привредом која је тек у повоју и и где треба све подузети да се привредна делатност што више ојача, а она се може ојачати само интезивним оснивањем дионичарских друштава.

Немачка која је најпрва развила овај порезни систем и која је имала опорезовање по рентабилитету, у својој порезној реформи од 1925. укинула је опорезовање по рентабилитету и завела јединствени кључ од 20%, чистог добитка (за нека подузећа, као хипотекарне банке, изнаша порез 109). У Енглеској изнаша порез 5%, чистога добитка без обзира,на рентабилитет. Сједињене Државе Америке опорезују дионичарска друштва са 12.5'|, чистога добитка без обзира на рентабилитет, а Фргнцуска опорезује дионичарска друштва као сваку другу привредну делатност са 6'%, чистог добитка па ни ту нема опорезовања по рентабилитету. Према томе, опорезовање по рентабилитету задржано је поглавито у крајевима који су раније сачињавали Аустро-Угарску Монархију.

Већ сама чињеница, да изразито капиталистичке државе као што су Сједињене Државе Америке, Енглеска, Француска и Немачка, не опорезују друштва обвезана на јавно полагање рачуна по принципу рентабилитета него по једнаком кључу без обзира у којем омеру стоји добитак са главницом, говори јасно да ни ми не можемо завести такав порезни систем.